Öljykasvilajike pohdinnassa?

Kylvöön kevätrypsiä vai -rapsia? Hybridi- vai populaatiolajike? Tavanomainen vai CLEARFIELD-lajike?

Älä unohda viljelysuunnitelmista kevätöljykasveja! Kylvöön kevätrypsiä vai -rapsia? Hybridi- vai populaatiolajike? Tavanomainen vai CLEARFIELD-lajike? Tässä jutussa pohditaan tarkemmin kevätöljykasvien lajikevalintaan liittyviä asioita.

Suunnitteletko rypsin vai rapsin kylvöä?

Suomessa on viljelijöille tarjolla hyvä valikoima kevätrypsi ja -rapsilajikkeita.

Viime vuosina kevätrapsin viljelyala on kasvanut ja kiinnostusta sen viljelyyn on lisännyt sen rypsiä jonkin verran korkeampi satopotentiaali, parempi varrenlujuus ja korkeampi öljypitoisuus. Vuonna 2018 rypsiä kylvettiin 27 500 hehtaarille ja rapsia 30 800 hehtaarille.

Rapsi on hyvä vaihtoehto etenkin Etelä- ja Varsinais-Suomeen eli viljelyvyöhykkeille I ja II. Rapsia viljellään myös suotuisilla viljelyalueilla tätä pohjoisempana, mutta silloin on hyvä kiinnittää huomiota etenkin lajikkeen kasvuaikaan sekä aikaiseen kylvöajankohtaan. Rapsi vaatii lajikkeesta riippuen tuleentuakseen noin 1150-1250 astetta tehoisaa lämpötilasummaa. Rapsilajikkeet voidaan kasvuajan mukaan jakaa aikaisiin, melko myöhäisiin ja myöhäisiin lajikkeisiin.

Rypsiin verrattuna rapsien puintiaika koittaa usein käytännössä noin kahdesta kolmeen viikkoa rypsin jälkeen. Sateisena kasvukautena 2017 rapsien tuleentumista jouduttiin odottamaan lokakuulle eikä kaikki kasvustot valitettavasti ehtineet tuleentua ja sadon lehtivihreäpitoisuudet olivat paikoitellen koholla. Kuumana kesänä 2018 ensimmäisiä kevätrapsipeltoja päästiin Etelä-Suomessa puimaan jo elokuun lopussa. Kasvukausi voi siis tehdä myös suuria eroja.

Rypsiä ei kannata unohtaa! Uudet synteettiset lajikkeet tuovat uusia, myönteisiä tuulia rypsinviljelyyn. Plus-rypseissä (Synthia ja uutuus Synneva) on jalostuksella parannettu satoisuuden ohella korrenlujuutta, mikä helpottaa kasvuston pystyssä pysymistä ja mm. puintia. Valittavissa on myös perinteisiä populaatiorypsilajikkeita, jotka ovat olleet markkinoilla useampia vuosia.

Koska rypsin kasvuaika on rapsia lyhyempi, on rypsillä kylvön ajoituksessa keväällä myös enemmän pelivaraa. Vaikka kylvötyöt viivästyisivät toukokuun puoleen väliin tai sitäkin pidemmälle esimerkiksi kuivuuden takia, ehtii rypsi yleensä hyvin valmistua. Rypsi on hyvä esikasvi myös syysviljoille, kun niiden kylvöön ehtii yleensä hyvin myös rypsin puinnin jälkeen. Syysvilja pystyy hyödyntämään parhaiten öljykasvien esikasviarvon.

Pohdintaa kasvuajoista ym. löytyy myös tässä Borealin jutussa.

Hybridi- vai populaatiolajike?

Lajikkeiden kasvurytmissä voi olla eroja
Sen pohdinnan lisäksi kylvääkö rypsiä vai rapsia, tulee lajikevalinnassa rapsien osalta eteen ottaako viljelyyn hybridi- vai populaatiolajikkeen. Hybridi- ja populaatiolajikkeiden jalostustapa eroaa, mutta käytännön viljelyyn valinnalla ei ole suurta vaikutusta. Hybridilajikkeilla on käytetty pienempiä siemenmääriä (80-120 kpl/m2) kuin populaatiolajikkeilla (150-200 kpl/m2). Sekä populaatio että hybridilajikkeista löytyy erittäin satoisia lajikkeita erilaisilla kasvuoajoilla.

Hybridilajikkeita viljelivät mainitsevat yleensä lajikkeiden eduksi erittäin nopean kasvuun lähdön ja usein jämäkän ja rotevan kasvuston, joka pysyy hyvin pystyssä. Lajikkeiden välillä voi jonkin verran eroja. Populaatiolajikkeiden siemenkustannus on hybridejä edullisempi.

Tavanomainen vai CLEARFIELD-lajike?

CLEAFIELD-viljelymenetelmän lajikkeilla rikkakasvien torjunta on mahdollista Clamox ja Cleravo valmisteilla, joita muut rypsi- ja rapsilajikkeet eivät kestä. CL-lajikkeet ovat yleistyneet myös Suomessa ja niitä on markkinoilla yksi rypsi- ja useita hybridirapsilajikkeita.

Rikkakasvien torjunta onnistuu 2-8 lehtiasteella tehokkaalla ja laajatehoisella herbisidillä, joten CL-lajikkeita kannattaa harkita etenkin lohkoille, joilla tiedetään olevan runsaasti rikkakasvien siemenpankkia ja ongelmarikkakasveja. Viljelyvuoden jälkeen mahdollisten jääntirapsien torjunnasta tulee huolehtia ottamalla seuraavana vuonna ruiskutusohjelmaan MCPA:ta tai fenoksihappoja sisältäviä valmisteita.

Syysöljykasveja syksyllä 2019?

Nyt kevään viljelysuunnitelmia tehdessä kannattaa hetki myös pohtia kiinnostaako syysrapsi tai -rypsi ja miettiä mahdollista esikasvia/viljelykiertoa sen mukaan. Parhaiten kylvön ajoituksellisesti (heinäkuun puolesta välistä elokuun puoliväliin) esikasviksi sopivat nurmet/kesannot, mutta esimerkiksi tänä vuonna myös aikaiset viljat ehtivät tuleentua ennen kylvöajankohtaa. Jos esikasvina on vilja, kannattaa myös huomioida, että joitakin herbisidejä ei suositella käytettäväksi ennen syysöljykasvien kylvöä.

Laita siementilaus matkaan!

Viljelijän Avena Bernerin valikoimasta löydät hyvät lajikevaihtoehdot rypsejä ja rapseja eri viljelyvyöhykkeille ja kasvuolosuhteisiin!

Hyödynnä sopimuskampanjamme ja ryhdy sopimusviljelijäksemme. Kun tilaat kylvösiemenet ja teet sopimuksen 15.3 mennessä, maksamme 4 €/tn sopimuslisän, kun toimitat sadon.

Kevätrypsit: SynnevaBOR, SynthiaBOR ja CordeliaBOR

Kevätrapsit: CleopatraBOR, DragoBOR, Brander, Cebra CLBOR, Solar CLBOR ja INV 100 CL

Lue lisää näistä lajikkeista "Öljykasveja viljelykiertoon" sarjan ensimmäisestä jutusta

Ota yhteyttä kylvösiemenasioissa!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja