Herneala historiallisen suuri – kovat kotimaiset uutuuslajikkeet hyvässä kasvussa

Uudet kotimaiset hernelajikkeet ovat yksi, mutta merkittävä syy tämän vuoden ennätysmäiseen herneen kylvöalaan.

Herneen viljelyala kasvoi tänä vuonna tilastointihistorian suurimmaksi. Uudet kotimaiset hernelajikkeet parantavat viljelyvarmuutta ja lisäävät herneen suosiota entisestään.

Viljelijät ovat vastanneet kotimaisen kasvivalkuaisen kasvaneeseen kysyntään ennätyksellisen hyvin. Hernettä on kylvetty tänä vuonna noin 25 000 hehtaarin alalle; kasvua edellisvuoden kylvöaloihin tuli huimat 81 prosenttia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkistamasta Käytössä oleva maatalousmaa 2020 -ennakkotilastosta.

Borealin herneenjalostaja Pertti Pärssinen iloitsee herneen viljelyalan kasvusta. Ruokaherneen peruskysynnän rinnalle on noussut vahva rehuherneen kysyntä, joka tuo paljon mahdollisuuksia viljelyn monipuolistamiseen.

– Valkuaiskasvien kysynnän kasvuun on meillä varauduttu jo kymmenisen vuotta. Tuplasimme silloin herneen jalostuksen mittakaavan, ja nyt on saatu ensimmäiset uuden sukupolven hernelajikkeet markkinoille, Pertti Pärssinen kertoo.

Uudet kotimaiset hernelajikkeet tuovat viljelyvarmuutta etenkin varren lujuuden kautta. Ensimmäinen uutuuslajike, vihreäsiemeninen ja lujavartinen SisuBOR on tällä kasvukaudella ensimmäistä kertaa viljelyssä.

Syksyllä odotetaan siemenkauppaan kahta satoisaa hernetulokasta, MatildaBOR ja LoviisaBOR. Näistä Matilda on erinomainen vihreäsiemeninen ruokaherne. Loviisa on keltainen ja rehukäyttöön tarkoitettu lajike. Loviisasta on erityisesti kuivissa ja lämpimissä oloissa saatu huippusatoja.

Jatkossakin Borealin tulossa olevat kotimaiset hernelajikkeet lupaavat parempaa satoa ja lujempaa vartta.

– Hernelajikkeiden satoisuuden kasvaessa viljelyvarmuus ja etenkin varrenlujuus nousevat yhä tärkeämmiksi ominaisuuksiksi. Jälleen uuden askeleen varrenlujuuteen tuo parin vuoden kuluttua markkinoille tuleva MarttiBOR. Virallisissa lajikekokeissa Martin lakoprosentti on ollut puolet pienempi kuin nykyisillä lajikkeilla, Pertti Pärssinen mainitsee.

Herneen osuus viljelyalasta on ennätyslukemissa vuonna 2020. Hernettä viljellään noin 25000 hehtaarilla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja