Olet täällä

Kotimainen tuoreleike maittaa hyvin lypsykarjalle - tee tilaus nyt

Päättynyt kesä oli maitotilojen rehunteon kannalta haastava. Ensimmäinen säilörehusato korjattiin keskimäärin hyvälaatuisena ja runsaana, mutta pitkäksi venähtänyt hellekausi on tuottanut ongelmia kakkossadon määrässä.

Nautojen ruokinnan asiantuntija, opettaja Sari Jussila Koulutuskeskus Salpauksesta kannustaa maitotiloja teettämään säilörehuanalyysin ajoissa, ja arvioimaan sen perusteella vuoden tarpeet.

– Ratkaisevaa on säilörehun kuiva-ainemäärä. Laskemalla koko säilörehunmassan määrä kuiva-aine huomioiden saadaan tietää, paljonko säilörehua on käytössä. Sen jälkeen lasketaan, paljonko tarvitaan täydennyskomponentteja, hän opastaa.

Hyvä vaihtoehto lypsykarjan karkearehun täydennykseen on kuitupitoinen tuoreleike. Jussila korostaa, että säilörehu on lypsykarjan päärehu, mutta sokerijuurikkaasta saatava tuoreleike on tarvittaessa turvallinen kotimainen vaihtoehto.

– Tuoreleike toimii naudan ruokinnassa hyvin, sillä se sisältää hyvin kuitua. Väkirehun osuutta lehmän ruokinnassa ei voi nostaa rajatta ylös, joten puuttuvaa säilörehua ei voi korvata pelkästään viljalla, Jussila muistuttaa.

Hän toteaa, että tuoreleike myös maistuu lehmille hyvin, sillä se tuoksuu lehmästä yhtä mukavalle kuin säilörehu. Hyvin maistuva rehu varmistaa hyvän syönnin kautta kunnollista maitotuotosta.

Tuoreleike kannattaa tilata nyt

Jussila korostaa, että säilörehun riittävyys on syytä arvioida juuri nyt, sisäruokintakauden alussa. Jos tila päättää täydentää rehustusta tuoreleikkeellä, sitä on hyvä lisätä säilörehun joukkoon koko kauden ajan.

– Lehmät tykkäävät syödä tasaisesti samanlaista rehua, joten rehubudjetti pitää tehdä niin, että niitä kumpaakin menee tasaisesti koko ajan. Ongelmia tulee, jos vasta helmikuussa toteaa, että säilörehu on loppu. Täydennyskomponenttien saatavuus talvella on hankalampi, hän pohtii.

Jussila huomauttaa, että tuoreleikkeen tilaamisella alkaa olla jo pieni kiire. Säkylän sokeritehdas käynnistää tuotantonsa alkusyksystä, ja leike toimitetaan rekkakyydillä suoraan maatiloille loka-marraskuussa.

Säilörehu ja tuoreleike on helppo sekoittaa keskenään seosvaunussa tai täyttöpöydän avulla. Pieniä ruokintateknisiä haasteita saattaa tulla niillä tiloilla, joilla karja on erillisruokinnassa.

– Jos ruokintasysteemi on sellainen, että rehut viedään erikseen ruokintapöydälle, eri komponentit pitäisi saada siihen kerroksittain.

Neuvoa omalta asiantuntijalta   

Tuoreleikkeessä on kohtuullisen hyvin energiaa, joten sillä on helppo korjata tilannetta, jos säilörehun kakkossadon korjuu venyi ja ruokinnallinen laatu heikkeni.

– Ruokinnallisen laadun heikkeneminen kostautuu lehmien tuotoksessa, Jussila muistuttaa.

Jos tila miettii väkirehun korvaamista tuoreleikkeellä, muutoksen vaikutukset maidon rasva- ja valkuaispitoisuuteen saattavat mietityttää. Jussila toteaa, että periaatteessa kuitupitoinen tuoreleike nostaa maidon rasvapitoisuutta, mutta koska näissä yhtälöissä on aina monta muuttujaa, hän kannustaa tiloja kääntymään omien ruokinta-asiantuntijoidensa puoleen.

– ProAgrian asiantuntijat tekevät rehuinventaarioita ja -budjetteja Neuvolla, joten kannattaa kysyä, onko Neuvo-rahaa käytettävissä, Jussila vinkkaa.

Kotimaista Viljelijän Tuoreleikettä myy Viljelijän Avena Berner - ota yhteys myyntiin!

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä