Olet täällä

Maidon laatu

Tilalta meijeriin lähtevän maidon laadun on oltava kunnossa jokaisella hakukerralla. Jokaisesta tilalta toimitettavasta maitoerästä arvostellaan maidon maku ja haju, tämän lisäksi kontrolloidaan myös maidon voihappobakteeri-itiöiden määrää.

Heikkolaatuinen säilörehu voi aiheuttaa maitoon maku- ja hajuvirheitä. Virhekäyneessä säilörehussa on runsaasti haihtuvia rasvahappoja: voihappoa, etikkahappoa ja propionihappoa. Tämän lisäksi rehun virhekäymisessä muodostuu valkuaisaineiden hajoamistuotteita ja etanolia sekä alkoholien estereitä. Edellä mainitut virhekäymisen tuloksena syntyvät ainesosat ovat vaaraksi maidon laadulle. Maito imee itseensä erittäin herkästi vieraita hajuja ja makuja. Lisäksi virhemaku voi siirtyä maitoon myös ruoansulatuskanavan kautta. Virhekäyneet rehut eivät siis kuulu lypsykarjan ruokintaan.

Huonolaatuisessa säilörehussa voi olla myös kohonnut voihappobakteeri-itiö pitoisuus. Itiöt siirtyvät lypsyn yhteydessä maitoon eikä niitä voida enää poistaa meijeriprosessissa. Itiöt pilaavat juustoja ja aiheuttavat merkittäviä laatutappioita juustoloissa. Maidon jalostuksen laatutappiot heijastuvat kaikille tuottajille maksettavaan maidon hintaan.

Säilörehun laatu on avainasemassa näiden maidon laatuominaisuuksien kannalta. Rehun säilöntään on syytä valita varmat menetelmät ja turhaa riskinottoa kannattaa välttää. Ota siis käyttöön varmat tunnetut AIV-säilöntäaineet ja luotettavat korjuumenetelmät.

Samankaltaista sisältöä