Olet täällä

MTK:n sikaverkosto varoittaa: sianlihan hintojen noustava, tai muuten kaikille ei riitä kotimaista kinkkua jouluna 2019

Kuiva kesän takia monilla tiloilla viljasadot jäivät huomattavasti normaalia heikommiksi, minkä seurauksena viljan ja rehujen hinnat ovat nousseet jyrkästi. Lisäksi muutkin tuotantokustannukset kuten energian hinnat ovat kohonneet jo pitkän aikaa.

Sianlihaa tuottavat yrittäjät ovat ahtaalla niin kohonneiden kustannusten kuin laahaavan tuottajahinnankin vuoksi. Jos tilanne jatkuu, kotimaisia kinkkuja ei riitä kaikille jouluna 2019, MTK:n sikaverkosto tiedottaa.

Monien huonojen vuosien jälkeen puskurit on syöty ja alan on pakko voida siirtää nousseet kustannukset lihan hintaan. Sianlihan tuotanto on vähentynyt kuluvan vuoden aikana merkittävästi, vuoteen 2018 tiputusta tullee vähintään 7 prosenttia.

Elintarvikeketju ei toimi reilusti

Useilla tiloilla pohditaan nyt tulevaisuuden vaihtoehtoja, sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen kertoo.

”Alalle tarvitaan uusia investointeja ja nuoria yrittäjiä. Toisaalta ala ei kiinnosta nuoria, jos työstä ei saa riittävää palkkaa. Viiden euron tuntipalkka ja rankka työ eivät rohkaise tulemaan alalle, joka sitoo vastuulliseen työhön 24/7. Lisäksi työhön kohdistuu ristipaineita monelta suunnalta. Investoinnit ovat olleet jo vuosia vähissä ja pankit eivät enää anna tuottajille lainaa, koska alan kannattavuus ja tulevaisuuden näkymät eivät näytä kattavan kustannuksia.”
 
Antikaisen mukaan elintarvikeketju ei toimi reilusti. Maatalouden kohonneita tuotantokustannuksia ei ole saatu vietyä elintarvikeketjussa eteenpäin. Jos tilanne ei parane, kotimaisia kinkkuja ei riitä kaikille jouluna 2019.

”Tuotannon alas ajaminen on kohtalokasta, sillä sen elvyttäminen tuskin enää onnistuu. Naapurissamme Ruotsissa tämä virhe tehtiin, ja heidän tuotantonsa on jäänyt pysyvästi reiluun puoleen maassa kulutettavasta sianlihasta. Sianlihan tuotanto on pitkäjänteistä työtä, jossa aika emakon siemennyksestä lihasian teurastukseen on noin kymmenen kuukautta. Lisäksi eläinaineksen jalostamiseen ja tuotantotulosten parantamiseen tarvittava työ vie vuosia. Kyse on kuluttajatuotteissa pienistä summista, mutta yrittäjille elintärkeistä senteistä”, Antikainen jatkaa.

Suomessa tuotetaan kansainvälisesti laadukasta, kaikki laatu- ja terveyskriteerit täyttävää sianlihaa. Kaupat ovat saaneet sitä samaan hintaan kuin maissa, joissa antibioottien käyttö tuotannossa on aivan eri luokkaa kuin Suomessa, Antikainen muistuttaa.

”Laadusta on maksettava, sillä se ei tule ilmaiseksi. Kukaan ei oleta voivansa ostaa muitakaan laatutuotteita samaan hintaan kuin vastaavia halpamalleja.”

 

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

Kommentit

Samankaltaista sisältöä