29.05.06

Sorkkahoidon merkitys tunnustetaan maitotiloilla

Sorkkaterveyden merkitys on tänä päivänä tärkeä tekijä koko karjan hyvinvoinnissa. Kiinnostus sorkkahoitoon on kasvamassa ja on selviä viitteitä, että maitomäärät nousevat sorkkahoidon jälkeen. Nämä johtopäätökset teki Mariia Kreijula opinnäytetyössään, joka esiteltiin Mustialassa (Hämeen ammattikorkeakoulu) toukokuun puolivälissä.
Sorkkaterveyden merkitys on tänä päivänä tärkeä tekijä koko karjan hyvinvoinnissa. Kiinnostus sorkkahoitoon on kasvamassa ja on selviä viitteitä, että maitomäärät nousevat sorkkahoidon jälkeen.

Nämä johtopäätökset teki Mariia Kreijula opinnäytetyössään, joka esiteltiin Mustialassa (Hämeen ammattikorkeakoulu) toukokuun puolivälissä. Mariia oli kerännyt aineiston työhönsä kuuden sorkkahoitajan kautta Terveet Sorkat -ohjelmaan kuuluvilta tiloilta kyselylomakkeen avulla.

Opinnäytetyö lähti liikkeelle halusta saada selville sorkkahoidon todelliset hyödyt lypsykarjatiloilla. Lisäksi kyselyn avulla kartoitettiin tilojen odotuksia sorkkahoitajien suhteen ja mitä hyötyjä tilat kokevat saavansa sorkkahoidosta. Opinnäytetyöhön on kerätty runsaasti tietoa jalkaterveyden merkityksestä, sorkan rakenteesta ja sorkkahoitajan työstä.

Kreijula kirjoittaa selvityksen taustoista: "Karjakoon ja lehmien koon kasvu, pihattonavetoiden yleistyminen ja keskituotoksen nousu ovat syitä, jotka altistavat lehmiä erilaisille sorkkasairauksille. Ruokinta, olosuhteet ja perinnöllisyys ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat sorkkaterveyteen. Hyvä makuualusta, tasapainoinen ruokinta, riittävästi jaloittelua ja säännöllinen sorkkahoito ovat asioita, joiden avulla voidaan nostaa lehmien elinikää ja siten parantaa tuotannon kannattavuutta."

Opinnäytetyö on luettavissa kokonaisuudessaan netissä osoitteessa: http://www.mustiala.hamk.fi/opinnaytteet/sorkkahoito.pdf (Hyvän sorkkahoidon merkitys lypsykarjatilalle.)

Lue lisää sorkkahoidosta yleensä ja Terveet Sorkat -ohjelmasta:

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja