19.06.06

Saavathan lehmäsi riittävästi vettä?

Lehmä tarvitsee jopa yli 100 litraa päivässä vettä. Veden tarve lisääntyy selvästi lämpötilan noustessa. Veden puute näkyy ensimmäisenä maitotankissa: maidontuotanto laskee. Veden puutteessa myös muun muassa syönti heikkenee ja kuona-aineiden eritys huononee. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää huolehtia lehmien riittävästä veden saannista myös lämpiminä kesäpäivinä.
Lehmä tarvitsee jopa yli 100 litraa päivässä vettä. Veden tarve lisääntyy selvästi lämpötilan noustessa.

Veden puute näkyy ensimmäisenä maitotankissa: maidontuotanto laskee. Veden puutteessa myös muun muassa syönti heikkenee ja kuona-aineiden eritys huononee. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää huolehtia lehmien riittävästä veden saannista myös lämpiminä kesäpäivinä.

Veden on oltava lehmille laadultaan hyvää, jotta lehmä juo riittävästi ja vältytään mahdollisten vedessä olevien bakteereiden tai haitta-aineiden aiheuttamilta sairastumisilta.

Juomavettä tutkivat mm. kunnalliset elintarvikelaboratoriot, joilla on erilaajuisia tutkimuspaketteja. Kannattaa sopia etukäteen, miten laajan ja minkä hintaisen tutkimuksen teettää. Laboratoriosta saa myös näytteenotto-ohjeet.

Vesilaitoksen tai oman kaivon vesi voi olla moitteetonta, mutta putkistot voivat olla saastuneet. Niinpä kannattaakin arvioida, mistä vesinäyte on paras ottaa.

Lue lisää:

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja