03.04.07

EU:n voivuorten sulaminen yllätti

Maitotuotteiden maailmanmarkkinatilanne on Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n mukaan poikkeuksellinen. Toisin, kun vielä viime syksynä ennustettiin, EU:n voivarastot ovat yllättäen tyhjenemässä. - Kehittyvät maat ostavat entistä enemmän maitotuotteita elintasonsa nousun myötä. Toisaalta maitotuotteiden tarjonta maailmanmarkkinoilla on supistunut, selittää PTT:n ekonomisti Meri Virolainen. Tarjonnan pieneneminen on seurausta kuivuudesta, joka viime kasvukaudella kuritti EU:ta, Yhdysvaltoja sekä Australiaa.

Maitotuotteiden maailmanmarkkinatilanne on Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n mukaan poikkeuksellinen. Toisin, kun vielä viime syksynä ennustettiin, EU:n voivarastot ovat yllättäen tyhjenemässä.

- Kehittyvät maat ostavat entistä enemmän maitotuotteita elintasonsa nousun myötä. Toisaalta maitotuotteiden tarjonta maailmanmarkkinoilla on supistunut, selittää PTT:n ekonomisti Meri Virolainen. Tarjonnan pieneneminen on seurausta kuivuudesta, joka viime kasvukaudella kuritti EU:ta, Yhdysvaltoja sekä Australiaa.

PTT:n arvion mukaan voin kysyntä säilyy vahvana myös ensi syksynä, joten voin hinta jatkaa nousuaan. Myös maidon tuottajahinta pysyy EU:ssa lähes ennallaan. Tutkimuslaitos julkisti maa- ja metsätalouden suhdanne-ennusteensa 3. päivä huhtikuuta.

Maidon tilityshinnat alenemassa

Maitotuotteiden hyvä maailmanmarkkinatilanne on heijastunut myös Suomeen, ja maidon tilityshinnat nousivat tämän vuoden alussa. PTT kuitenkin arvioi, että loppuvuodesta tilityshinta alenee hieman muun muassa kotimaan kiristyneen kilpailun seurauksena. Tilityshinnat laskevat sekä tänä että ensi vuonna noin yhden prosentin verran.

Viime vuoden EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus sekä kesän jälkeinen huono kotoisten rehujen tilanne nopeuttivat maidontuotannosta luopumista väliaikaisesti. Lisäksi maidontuotanto alenee hieman. Näin ollen Suomen maidon maakiintiö alittuu tänä vuonna selvästi.

Arvio: maitokiintiöistä ollaan luopumassa

PTT:n tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen pitää selvänä, että EU:n maitokiintiöt poistuvat. Kysymys on lähinnä aikataulusta. Nykyinen järjestelmä on voimassa vielä kiintiökauden 2014 2015. Jos järjestelmää haluttaisiin jatkaa, se vaatisi EU:lta aktiivista päätöksentekoa ja taakseen enemmistön tuen. Tällaista enemmistöä ei Pyykkösen mukaan ole näkyvissä. Vähemmistö pystyy kuitenkin takaamaan sen, että järjestelmästä ei luovuta sovittua aikaisemmin.

Edelleen auki oleva 141-tuen jatko heijastuu vääjäämättä maatiloille, erityisesti sika- ja siipikarjatuotantoon. Vääntöä tuen jatkumisesta riittää Suomen ja EU:n komission tulkintaerojen takia. - Jos 141-tuki poistettaisiin ja korvattaisiin saman suuruisena mutta tuotannosta irrotetulla ja hehtaariperusteisella tuella, sillä olisi merkittäviä vaikutuksia maatalouden tuotantomääriin ja rakenteeseen, Pyykkönen arvioi.

Kasvavat kustannukset nakertavat yrittäjätuloa

Maitotuotteiden ja viljojen markkinoiden valoisat näkymät eivät juuri näy tuottajien kukkarossa, sillä kustannusten nousu syö yrittäjätuloa. PTT ennustaa, että hyvästä markkinatilanteesta huolimatta maatalouden yrittäjätulo ei nouse tänä vuonna, vaikka se laski viime vuonna yli 10 prosenttia. Ensi vuonna yrittäjätulo alenee arvion mukaan noin 6 prosenttia, koska kustannukset nousevat edelleen eikä tuottajahintoihin ole odotettavissa suuria muutoksia.

Erityisesti kalliit koneet ja laitteet sekä hintava energia nostavat maatalouden kustannuksia. Koneiden hinnoissa näkyy kalliin metallin vaikutus. Energian hinta puolestaan heijastuu maatalouteen sekä suorina että välillisinä kustannuksina.

Lue lisää

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja