03.04.07

Hevoset syytä rokottaa influenssaa vastaan

Evira suosittelee rokottamaan hevosia hevosinfluenssaa vastaan. Suositukseen on päädytty, koska tämä hevosten hengitystiesairaus on kehittynyt epidemiaksi ainakin Etelä-Suomen ravureissa. Hevosista otetut ensimmäiset näytteet valmistuvat 2. päivä huhtikuuta. Alustavassa tutkimuksessa on löydetty influenssa A virus. Hevosinfluenssa on helposti leviävä hevosten virustauti. Se leviää joko suoraan hevosesta toiseen tai tartunnan saaneiden hevosten eritteiden (räkä, sylki, sierainlima) välityksellä.

Evira suosittelee rokottamaan hevosia hevosinfluenssaa vastaan. Suositukseen on päädytty, koska tämä hevosten hengitystiesairaus on kehittynyt epidemiaksi ainakin Etelä-Suomen ravureissa. Hevosista otetut ensimmäiset näytteet valmistuvat 2. päivä huhtikuuta. Alustavassa tutkimuksessa on löydetty influenssa A virus.

Hevosinfluenssa on helposti leviävä hevosten virustauti. Se leviää joko suoraan hevosesta toiseen tai tartunnan saaneiden hevosten eritteiden (räkä, sylki, sierainlima) välityksellä.

Hevosten rokottamisella voidaan tehokkaasti rajoittaa hevosinfluenssa leviämistä ja jopa estää epidemiat. Paras suoja saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio eli esimerkiki kaikki saman tallin hevoset. Rokotteet suojaavat hevosia vain lyhyen aikaa. Siksi riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein, Evirasta neuvotaan. Rokotettukin hevonen voi levittää tartuntaa, vaikka ei itse sairastu.

Lisätietoja

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja