30.05.07

Hevosinfluenssavirus on amerikkalaista tyyppiä

Hevosen hengitystienäytteistä todettu influenssa A-virus on tyypitetty Evirassa tehdyissä jatkotutkimuksissa hevosinfluenssa A2 (H3N8) -virukseksi ja on ns. amerikkalaista tyyppiä. Tulos vahvistui kiirastorstaina. Hevosinfluenssa ei tartu ihmisiin. Paras suoja hevosinfluenssaa vastaan saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio eli esimerkiki kaikki saman tallin hevoset. Rokotteet suojaavat hevosia vain lyhyen aikaa. Siksi riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein, Evirasta neuvotaan.

Hevosen hengitystienäytteistä todettu influenssa A-virus on tyypitetty Evirassa tehdyissä jatkotutkimuksissa hevosinfluenssa A2 (H3N8) -virukseksi ja on ns. amerikkalaista tyyppiä. Tulos vahvistui kiirastorstaina. Hevosinfluenssa ei tartu ihmisiin.

Paras suoja hevosinfluenssaa vastaan saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio eli esimerkiki kaikki saman tallin hevoset. Rokotteet suojaavat hevosia vain lyhyen aikaa. Siksi riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein, Evirasta neuvotaan. Rokotettukin hevonen voi levittää tartuntaa, vaikka ei itse sairastu. Kaikki Suomessa markkinoilla olevat hevosinfluenssarokotteet sisältävät A2-viruksen antigeeneja.

Yleensä tautipurkauksia on esiintynyt rokottamattomilla hevosilla. Joissakin tapauksissa hevosinfluenssaa on ollut myös rokotetuilla hevosilla, mutta yleensä oireet ovat olleet lieviä.

Hevosinfluessavirukset jakautuvat A1- ja A2-alatyyppeihin. Viime vuosina A1-alatyypin aiheuttamia epidemioita ei ole todettu maailmalla. Sen sijaan A2-viruksen aiheuttamia hevosinfluenssaepidemioita on raportoitu muun muassa. Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Isssao-Britanniassa. Näistä on todettu amerikkalaisen linjan virustyyppi. Isosta-Britanniasta on vuonna 2005 eristetty lisäksi yhdestä tautipurkauksesta ns. eurooppalainen virustyyppi.

Lisätietoa

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja