25.04.17

Tarhatuissa minkeissä uusi taudinaiheuttaja

Bakteerin epäillään tarttuneen eläimiin rehusta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa on selvinnyt, että tarhatuissa minkeissä vuonna 2013 todetun kohtutulehdusepidemian aiheutti Clostridium limosum -bakteeri. Taudinaiheuttajan tunnistaminen auttaa ehkäisemään uusia epidemioita, sillä rehun hygieniaan kiinnitetään tarkempaa huomiota ja oireiden ilmaantuessa oikea lääkitys voidaan aloittaa ajoissa. Tautitapaukset olivat ensimmäinen kerta, kun ao. bakteerin todettiin aiheuttavan epidemian, jossa useat eläimet sairastuivat vakavasti samanaikaisesti.

Vuoden 2013 jälkeen myös muissa maissa on todettu Clostridium limosumin aiheuttamia epidemioita tiineillä minkeillä. Bakteerin on aiemmin todettu aiheuttavan tulehdussairauksia vain yksittäisissä tapauksissa eläimillä ja ihmisillä. Tartunnan lähdettä ei tutkimuksissa saatu selville, mutta bakteerin epäillään tarttuneen eläimiin rehusta. Vuoden 2013 jälkeen on todettu ainoastaan muutamia yksittäisiä C. limosumin aiheuttamia sairastumisia.

Bakteeri on maaperäbakteeri, jota tavataan myös monien eläinten suolistossa. Tyypillisten oireiden ilmaantuessa C. limosumia on voitu epäillä taudinaiheuttajaksi ja aloittaa tehokas lääkitys välittömästi. Tiineiden emojen äkkikuolemat ja verinen emätinvuoto antavat aihetta epäillä C. limosum -tartuntaa.

Lähde: Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja