26.06.17

MMM on uudistanut lypsy- ja lihakarjanavetoiden mitoitusmääräyksiä

Nautatalousrakennusten mitoitusmääräyksiä on tarkennettu ja yksinkertaistettu

Maa- ja metsätalousministeriö on uudistanut tuettavien lypsy- ja lihakarjatalousrakennusten mitoitusmääräyksiä. Määräyksiä on tarkennettu ja yksinkertaistettu.

Lihakarjan, lypsylehmien, hiehojen ja nuorkarjan parsien ja karsinoiden varustelu- ja mitoitusvaatimuksia on täsmennetty. Uudistukset on tehty taloudellisuuden, tutkimusten ja yleisten eläinsuojelumääräysten perusteella. Jatkuva rakennusten koon kasvu ja navetoiden pohjaratkaisujen ja järjestelmien kehitys on uudistuksen taustalla. Tila- ja mitoitusvaatimukset on haluttu tehdä mahdollisimman joustaviksi.

Lypsylehmän parsileveyden minimimitta on 1200 mm parrenerottajan keskilinjoilta mitattuna ja parrenerottajan paksuus voi kaventaa vapaa parsileveyttä enintään 65 mm. Jokaista alkavaa 20 lypsylehmän ryhmää kohden on oltava vähintään yksi karsinatila sairastunutta, hoidettavaa tai poikivaa lehmää varten. Lisäksi on oltava yksi hoitopaikka jokaista alkavaa 50 hiehon, emolehmän tai muun nautaeläimen ryhmää kohden.

Kaikkien eläinten saatavilla on aina oltava puhdasta ja sulaa juomavettä. Juomapaikka voi olla juomakuppi tai -allas. Juoma-altaan reunapituutta vastaa yhden eläimen juomapaikka lehmille 100 mm ja muille nautaeläimille 50 mm.

Lypsykarjarakennuksia koskeva asetus on lyhentynyt, kun yleisissä eläinsuojelu- muissa määräyksissä toistuvia kohtia on poistettu tästä asetuksesta. Lihakarjarakennusasetus korvaa edellisen enemmän ohjeluonteisen MMM:n rakentamismääräys- ja -ohjesarjaan kuuluvan ”MMM RMO C1.2.2 Lihakarjarakennukset”.

Asetusesitykset olivat laajalla lausuntokierroksella vuoden alussa ja asetuksen valmisteluun ovat ministeriön edustajien lisäksi osallistuneet Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten rakennusasiantuntijat. Uusien, peruskorjattavien ja laajennettavien lypsykarjarakennusten sekä lihakarjarakennusten rakentamista koskevat tekniset ja toiminnalliset vaatimukset tulevat voimaan elokuun 16. päivänä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
suunnittelija Kjell Brännäs, 029 516 2331
[email protected]

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö, MMM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja