26.10.17

Suomi ajaa eläinten antibioottilääkintään merkittäviä tiukennuksia EU:ssa

Suomi ja muut vetoomuksen allekirjoittaneet ehdottavat, että antibioottien ennaltaehkäisevä käyttö olisi sallittua vain yksittäisille eläimille, eli joukkolääkitseminen eläinryhmille tulisi lopettaa.

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Alankomaiden ja Itävallan ministerit vetosivat tiistaina Suomen johdolla muihin jäsenvaltioihin ennaltaehkäisevän antibioottilääkinnän rajoittamiseksi koko EU:ssa. Vetoomuksen allekirjoittaneet jäsenvaltiot ehdottavat, että uuteen asetukseen kirjattaisiin antibioottien ennaltaehkäisevän käytön olevan sallittua vain yksittäisille eläimille.

Aloitteen taustalla on valmisteilla oleva EU:n eläinlääkeasetus, jolla tullaan säätelemään muun muassa eläinlääkkeiden valmistusta ja käyttöä.

Eläinlääkkeiden käyttöä on aiemmin säädelty pääasiassa kansallisesti. Uudella asetuksella luodaan yhteiset säännöt koko unioniin. Tavoitteena on vähentää turhaa antibioottien käyttöä ja ehkäistä taudinaiheuttajien kehittymistä vastustuskykyisiksi niille.

Suomi muiden Pohjoismaiden ohella mallimaa eläinten antibioottien käytössä

Monissa EU-maissa tuotantoeläinten ennaltaehkäisevä massalääkintä antibiooteilla on edelleen yleistä. Käytännölle ei ole kuitenkaan eläinlääketieteellisiä perusteita. Sen sijaan turhaa antibioottien käyttöä pidetään maailmanlaajuisesti merkittävänä resistenssin aiheuttajana.

Vaikka Suomi on mallimaa kotieläinten hallitussa antibioottien käytössä, tulee myös täällä tehdä töitä antibioottien käytön vähentämiseksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa ministeriön tiedotteessa.

Antibioottiresistenssin laiminlyöminen voisi johtaa 300 miljoonan ihmisen kuolemaan

Taudinaiheuttajien kehittyminen vastustuskykyisiksi antibiooteille ja muille mikrobilääkkeille on maailmanlaajuinen ongelma. Yksin EU:ssa sen on arvioitu aiheuttavan vuosittain 1,5 miljardin euron taloudelliset menetykset.

Belgian pääministerinä toiminut ja tällä hetkellä kansainvälisessä neuvontajärjestössä toimiva Mark Eyskens varoitti viime viikolla julkaistussa tiedotteessa, että epäonnistuminen antibioottiresistenssin torjumisessa johtaisi maailmantalouden heikkenemiseen ja jopa 300 miljoonan ihmisen kuolemaan vuoteen 2050 mennessä.

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö, Public Advice International Foundation

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja