22.01.18

Sopisiko lietteestä separoitu kuivajae lypsytilallesi?

Luken tuoreessa tutkimuksessa raakalietteestä separoidun kuivajakeen havaittiin olevan eläinten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta yhtä hyvä vaihtoehto kuivikkeeksi kuin turve.

Lietteestä separoitua kuivajaetta on käytetty Pohjois-Amerikassa jo 70-luvulta lähtien. Myös Keski-Euroopassa sen käyttö on yleistä. Viime aikoina kiinnostus on ollut kasvussa myös Suomessa.

Lietteestä separoidun kuivajakeen etuja ovat muun muassa se, että materiaali on uusiutuvaa eikä se juuri hankaa eläimiä tai kuluta laitteita. Kuivajakeen käyttö vaatii kuitenkin investoinnin separaattoriin, mutta hankinta maksaa todennäköisesti itsensä takaisin 2–3 vuodessa.

Lietteestä valmistettua kuivajaetta on kolmea eri tyyppiä: käsittelemätöntä, kompostoitua sekä biokaasulaitoksen käsittelyjäännöksestä separoitua kuivajaetta. Mikrobimäärissä ei ole eri käsittelymenetelmien välillä juurikaan eroa.

Luke tutki lantakuivikkeen vaikutusta lypsylehmien terveyteen ja hyvinvointiin

Kiinnostuksen kasvaessa myös tietoa lantakuivikkeista tarvitaan lisää. Toistaiseksi tietoa kuivikkeen vaikutuksista eläinten hyvinvointiin ja terveyteen on vielä vähän, eikä olemassa oleva tieto ole suoraan sovellettavissa Suomen navettaolosuhteisiin.

Luonnonvarakeskus (Luke) on kuitenkin pureutunut aiheeseen tuoreessa tutkimuksessa. Siinä selvitettiin raakalietteestä separoidun kuivikkeen vaikutusta lypsylehmien utareterveyteen ja puhtauteen parsipihatossa.

Toinen lypsylehmäryhmä kuivajakeella ja toinen turpeella

Kokeessa oli kaksi 24 lypsylehmän ryhmää, joita tutkittiin talven 2016 ja kevään 2017 aikana. Toista ryhmistä kuivitettiin ensimmäisten kolmen kuukauden ajan ruuvipuristimella separoidulla kuivajakeella ja toista turpeella, jonka jälkeen käsittelyt vaihdettiin ryhmien kesken taas kolmeksi kuukaudeksi.

Tutkimuksen aikana eläimet puhtausluokiteltiin kahden viikon välein ja lisäksi niistä otettiin maitonäytteitä.

Lietteestä separoitu kuivajae on yhtä hyvä vaihtoehto kuivikkeeksi kuin turve

Tulosten perusteella kuivajae oli eläinten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta yhtä hyvä vaihtoehto kuivikkeeksi kuin turve. Ainoa tilastollinen ero löytyi puhtaudesta: kuivajakeella utareet olivat todennäköisemmin puhtaita kuin turpeella.

Kokeen aikana kuivajakeella esiintyi muutamia ympäristöperäisiä utaretulehduksia. Tulehdukset saattoivat olla vain yksittäistapauksia, mutta niiden yhteyttä kuivitukseen ei voida kuitenkaan kokonaan sulkea pois.

Hyvä hygienia on kaiken A ja O

Kannustavista tuloksista huolimatta lietteestä separoidun kuivajakeen kanssa on hyvä noudattaa varovaisuutta.

Kuivike tulisi käyttää mahdollisimman tuoreena eikä sen tulisi antaa lämmetä, sillä navetan kosteus ja kuumuus edistävät mikrobien kasvua. Parsien puhtaudesta kannattaa huolehtia hyvin siivoamalla märät ja seisoneet kuivikkeet sekä huolehtimalla tehokkaasta lannanpoistosta. Myös lypsyhygienia on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimuksen toteuttivat Luken tutkijat Lilli Frondelius, Heli Lindeberg, Jenni Laakso ja Matti Pastell. Frondelius esitteli tutkimuksen Maataloustieteen Päivillä 11. tammikuuta 2018.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja