Olet täällä

Joka kymmenes sikatila lopetti viime vuonna

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimpien tilastojen mukaan lihaa tuotettiin viime vuonna noin 398 miljoonaa kiloa. Määrä on reilun prosentin vähemmän kuin vuonna 2016.

500 tilaa lopetti viime vuonna maidontuotannon

Maitoa tuotettiin viime vuonna prosentin vähemmän kuin vuonna 2016, vajaa 2 336 miljoonaa litraa. Alkuvuodesta tuotantoa vähentäneille tiloille maksettu maidontuotannon mukautustuki vaikutti osaltaan tuotannon vähenemiseen.

Luomumaidon tuotanto sen sijaan nousi 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. Luomun osuus maidontuotannosta oli vajaa kolme prosenttia.

Viime vuonna 500 maitotilaa lopetti toimintansa, mikä on seitsemän prosenttia kaikista maitotiloista. Myös lypsylehmien määrä väheni, mutta keskituotos kasvoi.

Luomukananmunien tuotanto kasvoi eniten

Kananmunia tuotettiin prosentti enemmän kuin vuonna 2016. Virikehäkkikananmunien tuotanto väheni kolme prosenttia. Lattia- ja ulkokananmunien määrä lisääntyi kahdeksan prosenttia ja luomukananmunien 16 prosenttia.

Selkeästi suurin osa, 60 prosenttia, kananmunista tuotettiin kuitenkin edelleen virikehäkeissä.

Siipikarjanlihan tuotantomäärät edelleen kasvussa vastoin yleistä trendiä

Siipikarjanlihan tuotanto jatkoi edelleen kasvuaan, mutta kasvuvauhti hidastui hieman edellisvuosista. Siipikarjan lihaa tuotettiin kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Naudanlihan tuotanto väheni prosentilla. Keskimääräiset ruhopainot nousivat edellisvuodesta.

Sikatiloissa kovinta pudotusta

Sianlihaa tuotettiin viime vuonna viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yhtä vähän sianlihaa on tuotettu viimeksi 2000-luvun alussa.

Sikatilojen määrä jatkoi kovaa pudotustaan, kun tilojen määrä putosi kymmenellä prosentilla edellisvuodesta. Sikataloutta harjoitti 1100 tilaa viime vuonna.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä