Olet täällä

Tänään juhlitaan ihmisen parasta kaveria

Pentutehtaista peräisin olevien ja mahdollisesti tartuntoja kantavien koirien ostaminen ei ole vastuullista toimintaa, vaikka ostaja itse kokisikin pelastavansa pennun. Kuvan koira ei liity asiaan.

Tänään vietetään jo 12. kertaa valtakunnallista Koiranpäivää. Kennelliiton liikkeelle paneman päivän tavoitteena on tuoda esille ihmisen parhaan ystävän merkitystä ja kertoa koiran monista rooleista ihmiselle ja yhteiskunnalle.

Tänä vuonna teemana on 'Koiraharrastus yhdistää'. Teemalla halutaan esitellä koiraharrastuksen tuomaa iloa ja hyvinvointia niin koiralle kuin ihmisellekin.

Koiranpäivänä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ympäri Suomea sekä tilaisuuksia tutustua koiraharrastusmahdollisuuksiin. Kennelliitto kehottaa myös jakamaan oman koiraharrastuksensa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #koiranpäivä.

Ulkomailta tuodussa koirassa voi piillä riski

Ulkomailta tuotujen koirien kauppaan voi liittyä monia ongelmia, kuten terveysriskejä ja tuontiehtojen vastaista toimintaa, verovelvoitteiden laiminlyöntiä, järjestelmällistä rikollisuutta ja eläinten kaltoin kohtelua kuten pentutehtailua, maa- ja metsätalousministeriö (MMM) muistuttaa.

MMM on mukana rahoittamassa tutkimushanketta, jolla selvitetään maahantuotujen koirien terveydentilaa ihmisille mahdollisesti riskiä aiheuttavien tekijöiden osalta. Mahdollisia uhkia ovat raivotaudin ja myyräekinokokkiloisen leviäminen Suomeen sekä antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien yleistyminen. Tulosten perusteella voidaan antaa myös kattavampia suosituksia tuontikoirille aiheellisista terveystutkimuksista ja rokotuksista.

Selvityksen alla on myös koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti.

Pentutehtailussa ostajalla ratkaisijan rooli

Pentutehtailussa ratkaisun avaimet ovat ostajan käsissä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) painottaa MMM:n tiedotteessa.

”Eläinlääkintäviranomaiset, poliisi, Tulli, verottaja ja oikeuslaitosten syyttäjät tekevät yhteistyötä näiden ongelmien ratkaisemiseksi ja tätä yhteistyötä ollaan edelleen tehostamassa. Haluan kuitenkin korostaa, että ostajien merkitys ulkomailta joko laillisesti tai laittomasti tuotujen koiranpentujen kaupassa on aivan olennainen.”

Lepän mukaan koiranpentuja tuodaan Suomeen niin kauan kuin niille on täällä kysyntää. Hän muistuttaa, että koiraa ei tule ostaa epäilyttävältä taholta ja ilman vaadittavia todistuksia asianmukaisine merkintöineen.

”Pentutehtaista peräisin olevien ja mahdollisesti tartuntoja kantavien koirien ostaminen ei ole vastuullista toimintaa, vaikka ostaja itse kokisikin pelastavansa pennun. Tämä päinvastoin ylläpitää epäeettisen ja ihmisten ja eläinten terveyttä vaarantavan toiminnan jatkumista.”

Tietoa vastuullisen koirahankinnan tueksi saa Eviralta

Suomessa voimassa olevat koirien maahantuontivaatimukset perustuvat EU-lainsäädäntöön. Kansallisella lainsäädännöllä on taas säädetty lemmikkieläinten hyvinvointiin ja ammattimaiseen koirankasvatukseen liittyvistä asioista.

Tietoa ulkomailta tuodun pennun hankinnan tueksi löytyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilta.

 

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö, Kennelliitto

Kommentit

Samankaltaista sisältöä