19.07.18

Afrikkalaisen sikaruton esiintymisen riski kasvaa jo Suomessakin

Afrikkalainen sikarutto on helposti leviävä, viruksen aiheuttama sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetauti, jonka tartuntatapaus on tällä viikolla havaittu vain 250 kilometrin etäisyydellä Suomen rajasta.

Useat mediat uutisoivat aikaisemmin tällä viikolla sikaruttotapauksesta vain 250 kilometrin etäisyydellä Suomen rajalta.

Afrikkalainen sikarutto (African Swine Fever, ASF) on helposti leviävä, viruksen aiheuttama sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetauti, tiedottaa Evira.

Sikarutto on pelätty, koska tartunnan saaneiden eläinten kuolleisuus on jopa 100 prosenttia eikä ASF-virukseen ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa. Lisäksi virus säilyy tartunnan saaneiden sikojen kaikissa eritteissä ja ruhonosissa vielä kuoleman jälkeen viikoista jopa vuosiin.

Virus tarttuu helposti, joten esimerkiksi matkustaessa tai villisikoja metsästäessä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Jos luonnosta löytyy kuollut villisika, on siitä ilmoitettava alueen kunnaneläinlääkärille ja noudatettava hänen antamia ohjeita. Afrikkalainen sikarutto ei tartuta ihmistä.

Suomessa ei ole todettu yhtäkään afrikkalaisen sikaruton tapausta.

Eviran esite afrikkalaisesta sikarutosta

Tietoa löytyy lisää Eviran sivuilta.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja