Olet täällä

Euroopan komissio haluaa kieltää useiden tuotanto­eläinten kasvattamisen häkissä vuoteen 2027 mennessä

Euroopan komissio suunnittelee lakia, jolla kiellettäisiin useiden tuotantoeläinten kasvattaminen häkissä Euroopan unionin alueella. Laki koskisi ainakin munivia kanoja, emakoita ja vasikoita, kaneja, broilereita, viiriäisiä, ankkoja ja hanhia, turkiseläimiä ei ole mainittu. Häkkien käyttö lopetettaisiin asteittain. Siirtymäajasta ei ole mainintaa tiedotteessa.

Lainsäädäntöehdotus on määrä esittää vuoteen 2023 mennessä. Komission arvio on, että laki saataisiin voimaan vuoteen 2027 mennessä. Euroopan komissio tiedotti asiasta keskiviikkona.

Ehdotus on osa EU:n Pellolta pöytään -strategiaa, jolla EU tavoittelee nykyistä kestävämpää maatalous­tuotantoa vuoteen 2030 mennessä.

Komission toimien taustalla on kansalaisaloite

Kansalaisaloite End of cage age (suomeksi Häkkiajan loppu) keräsi syyskuun 2018 ja syyskuun 2019 välillä 1,4 miljoonaa allekirjoitusta eri puolilta Eurooppaa. Äänistä yli 30 000 tuli Suomesta. Komissio on muokannut aloitteen pohjalta oman suunnitelmansa.

Komissio ei mainitse lainkaan turkiseläimiä tiedotteessaan. Myöskään kansalaisaloite End of cage age ei vaadi kiellettäväksi turkiseläinten kasvatusta häkeissä.

Komissio pyrkii siihen, että siirtyminen häkittömään maatalouteen olisi taloudellisesti kannattavaa. EU:n jäsenmaat voivat muun muassa hakea eläintuottajille tukea oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Lisäksi elpymis- ja palautumistukivälineestä voisi hakea tukea häkittömiin järjestelmiin siirtymistä varten.

End of cage age on kuudes komissiolta vastauksen saanut kansalaisaloite

Jotta komissio edes harkitsee aloitetta, sen täytyy kerätä miljoona allekirjoitusta ainakin seitsemästä eri EU-maasta. Häkkieläinten oloja koskenut aloite keräsi allekirjoituksia 28 EU-maasta. Yksi maista oli Britannia, jonka EU-ero on sittemmin astunut voimaan.

Kansalaisaloite otettiin EU:ssa käyttöön huhtikuussa 2012. Viisi edellistä aloitetta, joihin komissio on vastannut, ovat käsitelleet muun muassa eläinkokeiden kieltämistä ja ihmisalkioiden käyttämistä tutkimuksessa. Kaikki vastauksen saaneetkaan aloitteet eivät etene komissiossa lainsäädäntöehdotukseen asti.

 

Lähde: Helsingin Sanomat

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä