18.01.22

Onko rehunäyte lähettämättä?

Ruokinta ilman rehuanalyysia on umpimähkäistä ja voi tulla kalliiksi joko puuttellisen tai liiallisen ruokinnan johdosta.

Kotieläinten rehuja analysoidaan läpi vuoden. Tarkista, onko sinun tilallasi rehueriä, joista analyysi on jäänyt lähettämättä. Ruokinta ilman tutkittua tietoa on umpimähkäistä ja voi tulla kalliiksi, jos karja ei saa tarpeeksi energiaa ja valkuaista tuotantoonsa. Yhtä ongelmallista on myös yliruokinta; tuotantopanoksia menee hukkaan samalla, kun yliruokinta kuormittaa kotieläinten elimistöä välittömästi tai myöhemmin. Esimerkiksi lehmällä voi tulla ongelmia poikimisen jälkeen johtuen loppulypsykauden tai umpikauden ruokintavirheistä.

Mikäli aiot hakea kotieläinten hyvinvointikorvausta (haku umpeutuu 2.2.2022), on jo kiire tarkistaa, että tilalla on analysoitu pääasialliseti käytetty karkearehu ja tehty sen pohjalta ruokintasuunitelma. Eurofins Viljavuuspalvelussa karkearehujen NIR-analyysitulosten toimitusaika on noin 3-4 työpäivää. Näytteen voit lähettää helposti asiakaspalautuksena joko Postin (sopimusnumero 601255) tai Matkahuollon (sopimusnumero 5000220) kautta. Muista pyytää itsellesi kuitti lähetystapahtumasta, vaikka sinulta ei maksua pyydetäkään. Kuitista käy ilmi paketin lähetystunnus, ja sen avulla spakettia voidaan tarvittaessa jäljittää.

Tilalla vielä syöttämättä olevien säilörehujen suhteen kannattaa miettiä tarkkaan rehujen syöttöjärjestystä. Talven kylmien kelien aikana kannattaa käyttää pois rehuerät, joiden säilönnällisessä laadussa saattaa olla ongelmia. Kuivan puoleiset säilörehut ovat alttiita rehun jälkikäymiselle siilon tai auman avaamisen jälkeen. Jälkikäymisongelma lisääntyy nopeasti keväällä ulkolämpötilan kohotessa. Kuivahkot säilörehut soveltuvat pakkaskeleillä syöttöön siitäkin syystä, että rehun jäätymisongelmat ovat niissä vähäisempiä. Viljavuuspalvelun säilörehuanalyyseissä tutkitaan myös rehun säilönnällinen laatu. Useimmiten tutkimukset sisältävät myös ammoniakkitypen määrityksen. Ammoniakkitypen tulos kuvaa sitä, miten paljon rehun käymis- ja lämpenemisprosessi hajottaa rehun valkuaisaineita. Hajonneissa valkuaisaineissa menetetään tuotantopanoksia sekä kuormitetaan märehtijöiden elimistöä, kun ammoniakkia poistuu virtsan mukana.


Rehusaatteet
Näytteiden lähettäminen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja