11.02.22

Appeiden analysoinnilla tarkkuutta ruokintaan

Kun Eurofins Viljavuuspalvelu analysoi aperehut NIR-menetelmällä, asiakas saa aikaisempaa enemmän analysoitua tietoa ja aikaisempaa nopeammin.

Eurofins Viljavuuspalvelu aloitti syksyllä 2021 aperehujen analysoinnin NIR-menetelmällä, joka toi asiakkaalle useita etuja. Näytteelle saadaan enemmän analysoitua tietoa kuin aiemmalla kemiallisella määrityksellä, analyysin toimitusaika on nopeampi, pakettiin voidaan yhdistää edullisemmat kivennäismääritykset sekä mahdollisuus tilata laajempi hivenravinnepaketti. Näytteelle voidaan tarvittaessa laskea myös rehuarvot (ME, OIV, PVT), mutta tämä edellyttää seossuhteiden ilmoittamista saatteella.

Rehuarvolaskennan oikeellisuus

Rehuarvolaskennan tarkkuus riippuu paljon asiakkaan antamista lähtötiedoista. Mitä paremmat lähtötiedot saadaan, sitä todellisemmat energia- ja valkuaisrehuarvot ovat. Säilörehu on appeen pääkomponentti, mutta sitä on kovin monenlaista! Rehuarvolaskentaa varten valitaan Luken ylläpitämästä rehutaulukosta sulavuuskertoimet kullekin appeen komponentille. Jos asiakas on toimittanut vain tiedon, että säilörehua on esim. 3000 kg, on oikean sulavuuskertoimen löytyminen arpapeliä. Säilörehuista tulisi mainita onko se nurmisäilörehua, apilapitoista säilörehua, kokoviljaa tai maissisäilörehua. Nurmisäilörehujen osalta myös niitto on hyvä ilmoittaa, koska niitoille on omat taulukkoarvonsa.

Esimerkiksi kevätsadon nurmisäilörehulle on valittavana viisi eri rehukoodia. Taulukossa aikaisin korjatun säilörehun D-arvo on 720 g/kg ka ja NDF-kuitu 520 g/kg ka, ja tällöin kuidun sulavuus on 79 %. Erittäin myöhään korjatun kevätrehun D-arvo on 600, NDF-kuitu 600 ja kuidun sulvauus 65 %. Muut kolme kevätrehua sijoittuvat näiden arvojen väliin. Koska kuidun sulvauudessa tulee näin suurta vaihtelua, näkyy se myös lasketuissa rehuarvoissa. Tämän takia suosittelemme asiakkaan ilmoittamaan analysoittamansa appeessa käytetyn säilörehun D-arvon tai NDF-kuidun, jolloin saamme valittua parhaan mahdollisen rehun sulavuuskertoimen.

Myös appeessa käytetyn rehuviljan ominaisuuksissa on paljon vaihtelua. Kannattaa ilmoittaa viljalaji tai viljaseoksen ollessa kyseessä ainakin summittain mitä eri viljalajeja se sisältää. Mahdollisista analyysitiedoista (hehtolitrapaino, tärkkelys, rehuarvot) on hyötyä myös tässä. Mikäli rehuviljasta ei ole tutkittua tietoa, voidaan viljaa kuvailla sanalliseti, etenkin jos sen laatu on keskimääräistä parempi tai huonompi. Kuivan kesän jälkeen on tyypillisesti liikkeellä paljon kevyttä rehuviljaa.

Appeen tasalaatuisuus

Analyysin avulla voidaan myös selvittää miten tasalaatuista apetta ruokintapöydälle saadaan. Tällöin otetaan 2 – 3 erillistä näytettä, esim. ruokintapöydän alusta, lopusta ja keskeltä. On mahdollista, että rehun komponentit eivät ole tasaiseti sekoittuneet apevaunussa. Tämä johtaa ruokinnan vääristymiseen. Kivennäisanalyysin avulla voidaan selvittää myös kalkin ja kivennäisten sekoittumisen onnistuminen. Jos tulokset eroavat eri näytteiden kesken, voi tilannetta yrittää parantaa vaihtamalla appeen teossa ainesosien lisäämisjärjestystä ja /tai muuttamalla sekoitusaikaa.

Ongelmana voi olla myös se, että ape lajittuu tarjollaolon aikana. Jos ape on liian kuivaa, voivat eläimet helposti valikoida mieleisempiä suupaloja. Tätä voidaan testata niin, että otetaan yksi näyte ruokintapöydältä heti appeen jaon jälkeen ja toinen, kun noin 75 % appeesta on syöty. Jos saatujen analyysitulosten välillä on huomattavaa eroavaisuutta, tarkoittaa se käytännössä sitä, että heti appeen jaon jälkeen syömään tulevat eläimet saavat erilaista apetta kuin myöhemmin syömään tulevat yksilöt. Laskettu ravintoaineiden saanti ei toteudu sen paremmin ensimmäisenä kuin viimeisenäkään syöneen eläimen kohdalla.

Näytteenotto

Otettaessa analyysiin näytettä aperehusta, tulee osanäytteet laittaa suoraan näytepussiin. Muiden rehunäytteiden otossa käyttökelpoinen ohje ottaa osanäytteitä puhtaaseen ämpäriin, sekoittaa ne ja ottaa sekoituksesta analysoitava näyte, ei ole pätevä appeelle. Jos appeen osanäytteitä laitetaan ämpäriin, saattaa käydä niin, että painavammat tai pienikokoisimmat osaset painuvat ämpärin pohjalle, eivätkä tule riittävissä määrin analyysinäytteeseen. Pakkaa rehua mahdollisimman ilmatiiviisti muovipussiin.

Rehusaatteet ja lähettäminen Eurofins Viljavuuspalveluun

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja