30.12.22

CAP27: Muutoksia eläinperusteisiin viljelijätukiin

Uusi EU:n maatalouspolitiikan kausi tuo muutoksia myös kotieläimiin perustuviin viljelijätukiin. Tässä uutisessa kerrotaan merkittävimmistä uusista asioista, jotka täsmentyvät sitä mukaa, kun valtioneuvosto on hyväksynyt tukitoimien asetukset. Uudet ehdot astuvat voimaan 1.1.2023 alkaen, mutta nykyisen kauden ehtoja on noudatettava toimenpiteiden vaatimusten mukaisesti loppuun asti.

EU:n eläinpalkkiot

Vuodesta 2023 alkaen eläinpalkkioita maksetaan edelleen nautaeläimille, lampaille sekä vuohille. Kaikkia eläinpalkkioita on haettava vuosittain. Emolehmä- ja lypsylehmäpalkkiot on yhdistetty eikä emolehmähiehoille enää makseta palkkiota. Uudistetuissa palkkioissa ei ole rotuun tai käyttötapaan liittyviä vaatimuksia.

Sonnipalkkiojärjestelmä on uudistettu kokonaan siten, että ruokintapäiväkohtaisuudesta on luovuttu ja palkkio maksetaan eläimille, jotka ovat 11 kuukauden iän täytettyään olleet tilalla yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta kalenterivuoden aikana. Sonnin kahden kuukauden tilallapitoaika on siis tukivuosikohtainen eli esimerkiksi kuluvan vuoden 2022 tilallapitoajan kertymää ei huomioida, vaan tilallapitoajan laskenta alkaa alusta 1.1.2023. Kukin sonni saa saman suuruisen palkkion vain yhden kerran elinaikanaan.

Emo- ja lypsylehmillä, uuhilla ja kutuilla ruokintapäiväkohtainen palkkio jatkuu nykyisen kaltaisena.

Teurastukseen perustuvia palkkioita maksetaan hiehoille AB-tukialueella ja karitsoille ja kileille koko maassa. Vaatimuksena on, että eläin on ollut tilalla kyseisenä tukivuonna vähintään 10 vuorokautta ennen teurastusta. Näin ollen vuoden 2022 puolella kertyvää tilallapitoaikaa ei huomioida, vaan saadakseen vuoden 2023 teurashiehon, -karitsan ja -kilin palkkion, tulee 10 vuorokauden tilallapitoaika kertyä kokonaisuudessaan vuoden 2023 puolella.

Kuttupalkkiossa ei enää ole erillistä tuotetun maitomäärän seurantaa.

Eläinten merkintä- ja rekisteröintisäädösten noudattaminen on jatkossakin hyvin tärkeää. Virheistä tai myöhässä tehdyistä rekisteri-ilmoituksista aiheutuu palkkion alennus.

Naudanlihan-, uuhien ja kuttujen pohjoiset tuet

Keskeiset periaatteet säilyvät pääosin ennallaan sekä maidon pohjoisessa tuessa että nautojen eläinkohtaisessa pohjoisessa tuessa.

Vuodesta 2023 alkaen emolehmille maksetaan C-alueella ainoastaan pohjoista tukea. AB-alueella emolehmille maksetaan EU-palkkiota aiempaan tapaan. Pohjoisen tuen emolehmille maksettavalla aiempaa suuremmalla kokonaismäärällä kompensoidaan tukimuutoksen eli EU-palkkion poistumisen vaikutus. Samalla tuki keskitetään emolehmille AB-alueen emolehmille maksettavan EU-palkkion tavoin. Siten emolehmien tukea ei enää makseta emolehmähiehoille missään osassa maata, ja emolehmien eläinkohtainen tukitaso kasvaa tätä muutosta vastaavasti.

Vuonna 2023 nautojen, lampaiden ja vuohien pohjoinen tuki on haettava vuosittain. Aiempi osallistumisilmoitus ei ole enää voimassa. Vuonna 2023 loppuvasta luonnonhaittakorvauksen kotieläin korotuksen poistumisesta korvataan kansallisia tukia korottamalla noin puolet.

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki

Keskeiset periaatteet säilyvät pääosin ennallaan sekä Etelä-Suomen kansallisessa tuessa (AB-alue) että pohjoisessa tuessa (C-alue).

Vuodesta 2023 alkaen tilakohtainen vähimmäiseläintiheys (eläinyksikköä/hehtaari) tukiehtona on edelleen 0,35 ey/ha, mutta eläinyksiköihin lasketaan vuosittain enää ainoastaan sioista ja siipikarjasta kertyvät eläinyksiköt. Siten eläintiheyteen ei enää lasketa esimerkiksi tilan nautaeläimiä, lampaita tai hevosia.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja