24.02.23

Lihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna

Luonnonvarakeskuksen (Luke) keräämien tilastojen mukaan maitoa, kananmunia, naudan- ja sianlihaa tuotettiin edellisvuotta vähemmän. Siipikarjanlihan tuotannon kasvu taittui ja siipikarjanlihaa tuotettiin lähes saman verran kuin vuonna 2021.

Maitotilojen määrä puolittui kymmenessä vuodessa

Maitoa tuotettiin 2 193 miljoonaa litraa viime vuonna. Meijerit vastaanottivat 2 151 miljoonaa litraa, ja maatiloilla maitoa käytettiin arviolta 42 miljoonaa litraa maitoa. Maidon maatilakäyttö sisältää mm. vasikoille annetun maidon sekä käytön ruokataloudessa. Luomumaitoa tuotettiin lähes saman verran kuin vuonna 2021 eli vajaa 81 miljoonaa litraa.

"Maitotilojen määrä väheni noin 400 tilalla eli kahdeksalla prosentilla viime vuoden aikana, kuten myös edellisvuonna. Viime vuoden lopussa maitotiloja oli 4 572, kun niitä vielä kymmenen vuotta sitten oli kaksi kertaa enemmän", kertoo yliaktuaari Sanna Vuorisalo Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Myös lypsylehmien määrä jatkoi vähenemistään, ja lehmiä oli viime vuoden lopussa noin 243 200 yksilöä. Keskimäärin tilalla oli reilu 50 lehmää.

Kananmunien tuotanto kääntyi laskuun

Kananmunien tuotannon kasvu taittui viime vuonna, ja kananmunia tuotettiin reilu 76 miljoonaa kiloa. Määrä on vajaa kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Suurin osa, eli 55 prosenttia, tuotetuista kananmunista oli lattiamunia. Virikehäkkimunia oli 33 prosenttia, luomumunia 8 prosenttia ja ulkomunia 3 prosenttia. Edellisvuoteen verrattuna lattiamunien tuotanto kasvoi 25 prosenttia, luomumunien 14 prosenttia ja ulkomunien 13 prosenttia. Virikehäkkimunien tuotanto pieneni 30 prosentilla. Niiden tuotanto on vähentynyt viime vuosina voimakkaasti.

Siipikarjanlihan tuotannon muutos poikkeuksellinen

Lihaa tuotettiin yhteensä noin 403 miljoonaa kiloa viime vuonna, mikä on kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Naudanlihaa tuotettiin reilu 84 miljoonaa kiloa, mikä on kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Liharotuisten nautojen osuus tuotannosta oli vajaa viidennes. Sianlihan tuotanto väheni kolme prosenttia viime vuonna ja tuotanto oli noin 170 miljoonaa kiloa.

Siipikarjanlihan tuotannon pitkään jatkunut kasvu taittui ja tuotanto oli lähes yhtä suuri kuin edellisvuonna eli reilu 147 miljoonaa kiloa. Broilerinlihan tuotanto väheni hienoisesti, kun taas kalkkunanlihan tuotanto kasvoi. Broilerinlihan osuus siipikarjanlihan tuotannosta on yli 90 prosenttia, Vuorisalo kertoo.

Luomun osuus lihantuotannosta on pieni, vain noin prosentti. Tosin vaihtelu eläinlajien välillä on suuri, sillä lampaanlihasta luomua on lähes neljännes, naudanlihasta neljä prosenttia ja sianlihasta alle prosentti. Suuri osa, vajaa 80 prosenttia, tuotetusta luomulihasta oli naudanlihaa.

Tilaston tiedot maidon-, lihan- ja kananmunien tuotannosta perustuvat meijereille, teurastamoille ja kananmunapakkaamoille kuukausittain tehtäviin kyselyihin sekä hallinnollisiin eläinrekistereihin. Tiedot kotiteurastuksista ja maidon käytöstä maatiloilla saadaan muutaman vuoden välein suoritettavasta otantatutkimuksesta.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja