29.06.22

Tämän vuoden eläinpalkkiot maksetaan alkuvuodesta 2023

Ruokavirasto maksaa tänä vuonna haettujen EU:n eläinpalkkioiden ensimmäiset osat eläintiloille alkuvuodesta 2023.

Lypsylehmä-, emolehmä-, emolehmähieho-, saaristohieho- sekä sonni- ja härkäpalkkiot maksetaan alkuvuodesta 1.4. ja 15.9. väliseltä ajalta. Palkkioiden loppuosat tulevat maksuun kesäkuussa 2023.

Palkkioiden ensimmäiset osat on viime vuosina maksettu jo joulukuussa. Eläinpalkkioiden järjestelmään on tullut tänä vuonna merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi palkkioiden maksaminen samassa aikataulussa ei ole mahdollista. Ruokaviraston tavoitteena on kuitenkin maksaa eläinpalkkiot heti, kun se on mahdollista.

Muutosten syynä komission huomautukset ja uusi eläinpalkkioiden järjestelmä

Syynä eläinpalkkioiden muutoksiin ovat huomautukset, joita Suomi sai EU-komissiolta. Suomen piti korjata menettely EU-säädösten mukaiseksi. Maa- ja metsätalousministeriö valmisteli tukijärjestelmän kansalliset ehdot EU:n komission kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta yhdessä sidosryhmien kanssa. Eläinpalkkioiden ehdot varmistuivat tammikuun lopulla annetusta valtioneuvoston asetuksesta.

Ruokavirasto vastaa eläinpalkkioiden haun järjestämisestä, valvonnasta ja maksamisesta. Uudistunut tukijärjestelmä toi näihin kaikkiin merkittäviä muutoksia. Palkkioiden toimeenpanoon vaikuttavat esimerkiksi täysin uudet sonnipalkkion ehdot, muuttuneet palkkioiden määräytymisjaksot ja viitepäivä, josta lähtien palkkioita hakeneiden tilojen eläinten tietojen piti olla oikein rekisterissä.

Vasta eläinpalkkioiden haun ja viitepäivän jälkeen Ruokavirastossa oli mahdollista aloittaa valvontojen valmistelu. Kun valvontakäynnit on tehty, Ruokavirastossa varmistetaan, että tuet maksetaan oikein perustein. Eläinpalkkioiden tukijärjestelmä on ollut jo aiemminkin monimutkainen, mutta uudistuneessa järjestelmässä varmistettavaa ja uusia työvaiheita tietojärjestelmissä on merkittävästi aiempaa enemmän.


Lähde. Ruokavirasto (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja