04.05.23

Metsänlannoitus parantaa kasvun lisäksi myös metsän hiilensidontaa

Lannoitus on tehokas tapa lisätä metsien kasvua ja hiilensidontaa, mutta sen ympäristövaikutuksista tarvitaan vielä lisää tutkimusta. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta synteesiraportista, joka käsittelee monipuolisesti metsänlannoitusta.

Ravinteet kohteen mukaan

Metsälannoitus on tehokas ja taloudellisesti kannattava tapa lisätä puuston kasvua suhteellisen lyhyen ajan kuluessa. Lannoituspinta-alat ovatkin kasvaneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Viime vuonna lannoitusala kuitenkin pieneni typpilannoitteiden hintojen nousun ja saatavuusongelmien vuoksi.

Suomessa kivennäismailla puuston kasvua rajoittaa useimmiten typpi ja turvemailla kalium ja fosfori. Sekä kivennäis- että turvemailla esiintyy boorin puutosta. Kivennäismaiden typpilannoituksissa yleisin lannoite tällä hetkellä on ammoniumnitraatti, turvemailla puuntuhka.

Leppien symbioottinen typensidonta lisää typpeä maahan, joten leppiä voitaisiin käyttää metsien luomulannoittajina. Myös uudet orgaaniset kierrätyslannoitteet ovat tulevaisuudessa todennäköisesti mahdollisia lannoitteita.

Lannoituksen ajankohta riippuu tavoitteesta

Typpilannoitus lisää kivennäismaiden havupuumetsiköiden kasvua 10–20 m3/ha. Typpilannoituksen vaikutusaika on noin kymmenen vuotta, boorilannoituksen sitäkin pidempi, ja tuhkalannoituksen useita vuosikymmeniä.

Kivennäismaiden metsiin typpilannoitus annetaan yleensä kiertoajan lopulla, jolloin lannoituksella voidaan lisätä tukkipuun osuutta rungosta ja sitä kautta hakkuutuloja. Kokonaiskasvun lisäyksen edellytykset ovat kuitenkin parhaat nuoremmissa kasvatusmetsissä, ja jos päätavoitteena on metsän hiilinielun kasvattaminen, voidaan typellä lannoittaa myös nuorempia puustoja.

Boorilannoitus on usein tarpeen nuorissa kasvatusmetsissä ja joskus taimikoissakin, samoin kuin turvemaiden tuhkalannoitus.

Ravinteiden kierrosta tarvitaan vielä lisätutkimusta

Oikein toteutettuna tuhkalannoituksen vaikutukset ravinteiden huuhtoutumiseen ovat vähäiset, mutta nitraattilannoitteiden huuhtoutumista ei tunneta vielä riittävästi.

Lannoituksen ei ole todettu vaikuttavan voimakkaasti marja- ja sienisatoihin eikä marjojen ja sienten raskasmetallipitoisuuksiin. Lisää tutkimusta lannoituksen monimuotoisuusvaikutuksista tarvitaan.

Kokopuun korjuussa ravinteita poistuu erityisesti neulasien mukana, mutta niitä menetetään myös runkopuun korjuussa. Tämän ravinnepoistuman vaikutuksista tulevan metsän kasvuun tarvitaan lisää pitkäaikaisin kokein tuotettua tietoa.

Myös seka- ja lehtipuumetsien sekä jatkuvan kasvatuksen menetelmällä kasvatettavien metsien lannoitusvaikutuksista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista lannoitusvasteeseen tarvitaan lisää tutkimuksia.

Luonnonvarakeskuksen Metsänlannoitus nyt ja tulevaisuudessa : Synteesiraportti -julkaisun voi lukea kokonaisuudessaan täällä.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja