12.03.20

EU:n vehnän vienti ongelmissa tulevalla kaudella

Strategie Grains povaa kaudelle 2020/21 vaikeuksia EU:n vehnän viennille, suuria ohravarastoja sekä tahmeaa ohran liikkumista EU:ssa.

Koronaviruksesta aiheutunut maailman markkinoiden epävarmuus ja raakaöljyn hinnan romahtaminen heijastuu myös viljamarkkinoihin. Viljojen hinnat ovat viime kuusta romahtaneet globaalisti: vehnä 10-15 $/tn, ohra 15-20 $/tn ja maissi n. 10 $/tn.

Ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin ennusteen mukaan viljan hintaromahduksella ei ole vaikutuksia EU:n (mukaan lukien Iso-Britannia) tuotanto- ja käyttöennusteisiin. EU:n ei uskota pystyvän viemään kaudella 2020/21 yhtä paljon vehnää kuin kuluneella kaudella. EU:ssa on ollut hyvin märkää, mikä voi vaikuttaa sadon laatuun sekä tuotantomääriin.

Venäjälle ennustetaan valtavaa vehnäsatoa, mikä pienentää EU:n vehnän vientimahdollisuuksia. Venäjän uuden kauden sadon hinnat ovat ennusteiden mukaan jo nyt alhaisemmat kuin sadon 2019 hinnat. Tämä painaa vehnän maailman markkinahintoja alas. Tilanteeseen ennustetaan helpotusta aikaisintaan puintikauden jälkeen, kun nähdään vehnän todelliset volyymit.

Ohran markkinanäkymät seuraavat tiukasti vehnää. EU:n ohran loppuvarastot paisuvat 2019/20 (etenkin Ranskassa) eikä helpotusta saada tulevalla kaudella. Vaikka ohralle siirtyy ennusteen mukaan käyttöä vehnältä, suuria määriä ei ennusteta vietäväksi.

Lähde: VYR (Vilja-alan yhteistyöryhmä)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja