Olet täällä

Kirpat ja rapsikuoriaiset öljykasveilla

 

Kevätrypsillä ja -rapsilla tuhohyönteisongelmina esiintyvät joka vuosi kirpat ja rapsikuoriaiset. Viime kesältä muistamme myös yllättäen hyökänneet kaalikoit. Kirppojen ja rapsikuoriaisten tarkkailua ja tarpeenmukaista torjuntaa tulee tehdä torjunnan kynnysarvojen ylittyessä. Mahdollinen kaalikoiongelma tulee torjutuksi rapsikuoriaistorjunnan yhteydessä.

Kirppatarkkailuun ajoissa

Kirpat talvehtivat aikuisina mm. ojanpientareilla ja ojien varsilla, mutta niitä saattaa talvehtia myös kasvinjätteissä erityisesti suorakylvetyillä lohkoilla. Öljykasvien kirppatarkkailu pitää aloittaa hyvin aikaisessa vaiheessa. Suurin kirppatuhovaara on juuri öljykasvien taimettumisvaiheessa, jolloin taimet saattavat tuhoutua kokonaan ennen kuin ehtivät taimettua. Myös vielä sirkkalehtivaihe on kriittistä aikaa tuhoille. Tässä vaiheessa kirpat syövät lehtiin koloja ja reikiä, jolloin haihdunta lisääntyy ja yhteyttävä lehtipinta-ala pienenee.

Kirpat ovat aktiivisimmillaan lämpimällä säällä, ja siksi myös torjuntakäsittely kannattaa tehdä päivällä, koska viileinä öinä kirvat ovat suojassa torjunta-aineelta kokkareiden välissä. Ensimmäisten kasvulehtien ilmestyttyä rypsin ja rapsin kasvu on niin nopeaa, etteivät kirpat pysty sanottavasti heikentämään kasvua.

Torjuntakynnys on keskimäärin 1 kirppa sirkkataimea kohti. Torjuntaan käytetään pyretroidivalmisteita, esim. Sumi Alpha.

Tänä keväänä tullaan kylvämään myös ilman kirppapeittausta olevaa siementä. Näillä lohkoilla kirppavaara on vieläkin suurempi. Kannattaa harkita ainakin pellon reunaosien ruiskuttamista ennen öljykasvien taimelle tuloa.

Pyretroidiresistenssiriski rapsikuoriaisilla

Rapsikuoriaisten torjunta aikaisessa nuppuvaiheessa on hyvin tärkeää. Rapsikuoriaisten torjuntaan on Suomessa käytetty pyretroidivalmisteita jo kolmen vuosikymmenen ajan. Jo aiemmin Euroopassa ja nyt myös meillä Suomessa on todettu olevan kestävyyttä pyretroidivalmisteille. MTT:n viiden vuoden tutkimusten perusteella kestävyys on jatkuvasti lisääntymässä. Siksi torjuntaan kannattaakin käyttää uusien tehoaineryhmien valmisteita kuten mm. Mospilan. Myös viime kesänä poikkeusluvalla käytössä olleelle Avaunt-valmisteelle odotetaan rekisteröintiä kevääseen mennessä.

Rapsikuoriainen on sinisenmusta 2,5 mm kokoinen kovakuoriainen, joka talvehtii aikuisena metsän ja pellon reunan karikkeissa. Kun päivälämpötila kohoaa lähellä +15 astetta, kuoriaiset siirtyvät öljykasvustoihin, usein jo touko-kesäkuun vaihteessa.

Rapsikuoriaiset vioittavat nupuista heteitä, jolloin satoa ei nuppuun muodostu. Aikaisessa nuppuvaiheessa tapahtuva syönti vähentää pääverson satoa, millä on suurempi merkitys koska pääversojen sato muodostaa koko kasvin sadosta yli puolet. Torjunnan kynnysarvo on 0,5–1 kuoriaista kasvi/aikainen nuppuvaihe ja 2–3 kuoriaista kasvi/myöhäisessä nuppuvaiheessa.

Teksti ja kuvat: Markkinointipäällikkö Lasse Matikainen, Berner Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito
 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä