Juurikkaankylvöön vuosien tauon jälkeen

Eurajoella Toivo Tyykilä Oy:n tilan pelloilla tehtiin tiistaina tämän kevään loppuja sokerijuurikaskylvöjä. Tänä vuonna kylvöt on saatu tehdä hyvissä olosuhteissa ja tilan sadan hehtaarin sokerijuurikaskylvöt saatiin tehtyä reilussa viikossa.

Eurajoella Toivo Tyykilä Oy:n tilan pelloilla tehtiin tiistaina tämän kevään loppuja sokerijuurikaskylvöjä. Tänä vuonna kylvöt on saatu tehdä hyvissä olosuhteissa ja tilan sadan hehtaarin sokerijuurikaskylvöt saatiin tehtyä reilussa viikossa.

Tyykilöiden tilalla kylvöt tehdään 12 -rivisellä kylvökoneella.

Toivo Tyykilä Oy on toiminut osakeyhtiönä vuodesta 2000 saakka. Viimeiset pari vuotta tilaa ovat vetäneet veljekset Teuvo, Tuomo ja Tuukka Tyykilä. Tilalla aloitettiin viime keväänä 15 vuoden tauon jälkeen uudelleen sokerijuurikkaan viljely nyt sadan hehtaarin alalla. Lisäksi tilalla on noin 320 hehtaaria on viljaa ja kahdeksan hehtaaria tärkkelysperunaa. Tilalla on myös broiler- ja broileremotuotantoa. Lisäksi toimelias isäntäväki pyörittää omaa kuljetusyritystä sekä puutarhasuunnitteluun ja pihatöihin erikoistunutta Viherrakennus Tyykilää. Ulkopuolisia työntekijöitä tilalle on palkattu kolme.

Ennen viljelytaukoa tilalla on ollut pitkä historia juurikkaan viljelyssä. Nyt viljelyä katsotaan vuosi kerrallaan riippuen sokerijuurikastuotannon tilanteesta ja hinnan kehityksestä Suomessa. ”Sokerijuurikkaan viljelyyn tässä mittakaavassa päädyttiin lähinnä johtuen huonosta viljan hinnasta”, Teuvo Tyykilä pohtii. Muita vaihtoehtoja piti löytää ja koska juurikkaan viljely oli tuttua, tilalla päädyttiin siihen. ”Lisäksi jos sokerijuurikassato onnistuu, niin kyllä se viljan mennen tullen päihittää”, Teuvo Tyykilä toteaa. ”Nyt sokerijuurikkaan hehtaarisadon pitäisi olla 45 000 kilon paikkeilla, jotta päästään plussan puolelle.”

Tyykilöiden tilalla kylvöt tehdään 12 -rivisellä kylvökoneella. Kilometrin päässä olevan meren läheisyys vaikuttaa viljelyolosuhteisiin. Aamulla pellon pinta saattaa olla pidempään kostea meri-ilmaston vuoksi ja tuulien vuoksi hyvän ruiskutusajankohdan löytäminen aiheuttaa omat haasteensa.

Alueella on paljon sokerijuurikkaan viljelyä ja Tyykilät myös urakoivat omilla kylvö- ja nostokoneilla muutamalla lähialueen tilalla.

Uusia viljelijöitä kaivataan

”Valtakunnallisesti nyt on ollut helppo viljelykevät säiden suhteen”, toteaa viljelykonsulentti Petri Suvanto Sucros Oy:sta katsellessaan Tyykilän tilan kylvöjen viimeistelyä. Suvannon työn kuvaan kuuluu muun muassa sopimusten teko niin vanhojen kuin uusien viljelijöiden kanssa. Erityisesti nyt olisikin tarve saada uusia viljelijöitä mukaan tuottajiksi.

Teuvo Tyykilä kylvää pelloilleen Eurajoella neljää eri lajiketta. Nyt koneen kylvöyksiköissä Darnellaa.

”Juurikkaan viljelyala on nyt noin 11 000 hehtaaria, mutta alaa saisi olla 3 000 - 4 000 hehtaaria enemmänkin”, Suvanto kertoo. ”Joskus on ollut tavoitteena vanhojen viljelijöiden kanssa tilakohtaisen viljelyalan kasvattaminen, mutta käytännössä on huomattu, että siinä usein viljelykierto tilalla kärsii.” Tällä hetkellä Sucroksella on 705 sopimusviljelijää. ”Kokonaisviljelyala on tehnyt pidempään aaltoliikettä, mutta parin viime vuoden ajan viljelyala on laskenut.” Keskimääräinen viljelyala tilaa kohden vaihtelee, mutta sadan hehtaarin tilat voidaan Suvannon mukaan laskea yhden käden sormilla.

Ensi vuonna EU:n alueella ei enää ole sokerikiintiöitä ja se luonnollisesti vaikuttaa tuotantoon Suomessakin. ”Sokerijuurikasta on mahdollisuus tuottaa enemmän ja nyt vajaalla toimiva tehdaskin on mahdollisuus saada pyörimään täydellä kapasiteetilla”, Suvanto uskoo. ”Lisäksi hintaan saattaa kiintiöiden poistuttua tulla enemmän vaihtelua viljan hinnan tapaan. Hintataso on pitkään ollut melko stabiili ennen viime vuosien laskua.”

Perinteisiä juurikkaanviljelyalueita ovat olleet Salon seutu, Vakka-Suomi, Satakunta, Naantalin seutu ja Häme.

”Onnistuessaan sokerijuurikas päihittää viljan, mutta säiden armoillahan tässäkin pitkälti mennään”, Tyykilä (vas.) ja Suvanto tuumivat. Tänä keväänä kylvöolosuhteet ovat olleet ihanteelliset.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja