27.04.23

Kasvukausi on alkanut – varmista sopimukset NYT

Kasvukausi on lähtenyt liikkeelle hyvissä olosuhteissa. Syysviljelykasvien talvehtiminen onnistui nyt selvästi viime vuotta paremmin ja sekä vehnä- että ruiskasvustot vaikuttavat oikein hyviltä. Lannoituksia tehdään ja sateet piristävät kasvustoja.

Syysvehnää kylvettiin 74 100 hehtaaria


Viime syksynä syysvehnää kylvettiin yli 74 000 hehtaarin alalle. Puolet vehnästä kylvettiin Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakuntiin. Raisio tekee edelleen viljelysopimuksia sekä syysvehnästä ja kevätvehnästä. Kevätvehnästä sopimustarvetta on erityisesti ja tavoitteena saada korkeavalkuaista kevätvehnää tulevan kauden tuotteisiin. Kevätvehnän laatusopimus tarjoaa myös kannustimen laadun tuotantoon.


Laatuvehnäsopimus vehnän viljelijälle


Laatuvehnäsopimus on kevätvehnän viljelijälle suunnattu sopimusmalli. Laatuvehnäsopimuksessa vehnän hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 15 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun vehnä täyttää kaikki kevätvehnän vastaanottovaatimukset ja valkuaispitoisuus on vähintään 15 %. Vehnäerät toimitetaan 1.10.2023-31.5.2024 välisenä aikana.


Syksyn ruisala oli 31 000 hehtaaria


Ruista kylvettiin viime syksynä 31 000 hehtaarin alalle. Myös rukiin merkittävimpiä tuotantoalueita ovat Varsinais-Suomi ja Uusimaa. Myös Satakunnassa ja Hämeessä kasvaa ruista merkittäviä määriä. Ruis talvehtii yleensä syysviljelykasveista varmimmin ja nytkin kasvustot näyttävät Varsinais-Suomessa varsin elinvoimaisilta. Ruis on selkeä sopimuskasvi ja sopimukset tehdäänkin pääsääntöisesti jo syksyllä. Raisio ei tällä hetkellä tee sopimuksia rukiista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja