31.08.23

Syysviljojen laatu tyydyttävä – lähetä esinäyte Raision viljalaboratorioon analysoitavaksi

Syysvehnän ja rukiin puinnit ovat Lounais-Suomessa saatu kuta kuinkin päätökseen. Hehtaarisadot ja laatu vaihtelevat, kuten aina. Syysvehnän laatu tyypillinen, mutta rukiin laatu sakoluvun osalta välttävä.

Rukiin sakoluvut viime vuosia selvästi alhaisempia

Lämmin, kostea sää sai rukiin sakoluvut romahtamaan elokuun alussa. Tietyissä tuotteissa alhaisen sakoluvun ruis on käytettävissä, jopa toivottavaa, mutta kun pääsadon sakoluku on 65- 120 välillä, on laatu heikko. Hyvin alhaisten sakoluvun rukiin käyttö koko rukiin käytöstä on vain pieni osa ja yksinään siitä ei leivontalaatuista jauhoa synny.

Rukiin osalta on nyt tärkeää lähettää esinäyte, jotta laatu on tiedossa ennen myyntiä. Raision vastaanottoraja sakoluvun osalta on 90.

Syysvehnän laatu tyydyttävä

Syysvehnä on hyvin tuleentunutta, väriltään kaunista ja satotasotkin ovat keskimääräiset. Raisioon toimitettujen esinäytteiden valkuaispitoisuus on 12,1 %, mikä on hyvinkin tyypillinen syysvehnälle. Sakoluku on keskimäärin hieman yli 300 ja hehtolitra paino 82 kg/hl. Raision vastaanottoraja valkuaispitoisuudelle on 11,5 %.

Myös syysvehnästä kannattaa lähettää esinäyte ennen toimittamista. Silloin on jo ennakkoon käsitys, riittääkö laatu myllykäyttöön.

Viljojen laadusta kerromme säännöllisesti pitkin syksyä, sitä mukaan kun puinnit edistyvät ja laatutiedot karttuvat. Kannattaa siis seurata verkkosivuiltamme uutisointia.

Lue lisää rukiin laadusta ja rukiin toimittamisesta
Lue lisää syysvehnän laadusta

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja