01.02.05

Maaseutuelinkeinojen investointituki 2005

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut varojen kohdentamisasetuksen vuodelle 2005. Pääpiirteissään tuen myöntöehdot ja tuen määrät ovat samat kuin vuonna 2004. Muutamista muutoksista on kerrottu jäljempänä. Investointitukipäätösten teko alkaa MMM:n ilmoituksen mukaan TE-keskuksissa 10.1. ja avustusten maksatus 24.1. Vuonna 2004 vireille pantujen rahoitushakemusten käsittely alkaa vasta nyt, koska EU:n komission hyväksymistä tukiehdoille ei vielä viime vuoden aikana saatu. Nuorten viljelijöiden aloitustukihakemusten käsittely alkoi 4.11.2004.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut varojen kohdentamisasetuksen vuodelle 2005. Pääpiirteissään tuen myöntöehdot ja tuen määrät ovat samat kuin vuonna 2004. Muutamista muutoksista on kerrottu jäljempänä. Investointitukipäätösten teko alkaa MMM:n ilmoituksen mukaan TE-keskuksissa 10.1. ja avustusten maksatus 24.1.

Vuonna 2004 vireille pantujen rahoitushakemusten käsittely alkaa vasta nyt, koska EU:n komission hyväksymistä tukiehdoille ei vielä viime vuoden aikana saatu. Nuorten viljelijöiden aloitustukihakemusten käsittely alkoi 4.11.2004.

Tukiehtojen muutokset vuodelle 2005

Lypsykarjanavetoiden maitokiintiövaatimusta on nostettu. Vuodelle 2004 kiintiövaatimus jo nostettiin 7 900 litraan lehmäpaikkaa kohti ja nyt vaatimusta vielä hieman kiristettiin 8 100 litraan saakka. Kiintiö pitää olla kunnossa tuen myöntöhetkellä, muussa tapauksessa tuki myönnetään vain tilalla olevan kiintiön puitteissa.

Maitohuoneen pesuveden puhdistusjärjestelmän rakentamiseen voi saada tukea navetan tukitason mukaan, jos pääosa puhdistusjärjestelmän käytöstä johtuu maitohuoneen pesuvedestä, eikä tilalla ole ennestään riittävää varastotilaa pesuvedelle. Kustannuksia hyväksytään tukikohteeksi enintään 6 000 euroa.

Turkistarhan siirtoavustusta nostettiin. Nyt siirtokustannuksiin voi saada avustusta enintään 45 % hyväksyttävistä kustannuksista, kun tuki viimevuotisten ohjailusäädöksen perusteella myönnettiin lainan ja avustuksen yhdistelmänä. Tuki myönnetään ehdolla, että nykyisellä paikalla tuotanto lopetetaan viimeistään vuoden 2006 loppuun mennessä.

Avustus maksuvalmiuslaskelman tekemiseen voidaan myöntää myös sellaisissa tapauksissa, että investointitukea varsinaiselle investoinnille ei ole myönnetty. Aikaisemmin nämä kytkettiin toisiinsa.

Pienyrityksen kiinteistön hankintaa koskevia ehtoja on täsmennetty. Avustusta kiinteistön hankintaan myönnetään ehdolla, että

  • kyseisen kiinteistön rakentamiseen tai sen ostamiseen ei ole myönnetty tukea viimeisen kymmenen vuoden aikana
  • rakennus soveltuu harjoitettavaan toimintaan vähäisin muutoksin
  • kauppahinta ei ylitä käypää arvoa ja
  • kiinteistön arvo muodostuu pääosin rakennuksen arvosta

Lisämaanostolainaa yhteismetsäosuuden hankintaan voidaan myöntää vain maan hankinnan yhteydessä.

Valtiontakauksen myöntämisehtoja on tarkistettu. Kohdentamisasetuksen mukaan valtiontakausta voidaan myöntää vain sellaisiin lainoihin, jotka on otettu tukikelpoisiin investointeihin ja niihinkin vain tietyin rajauksin. Takausta ei myönnetä lainoihin, jotka kohdistuvat käyttöpääomaan, maan hankintaan, asuntoon, perinneympäristön vaalimiseen tai rakennustaiteellisesti arvokkaan rakennuksen kunnostamiseen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja