01.02.05

Uutta materiaalia maatiloille pelastussuunnitelmaa varten

Palon varhainen havaitseminen ratkaisevan tärkeää Palon varhaista havaitsemista varten on Lähivakuutus valmistanut yhteistyöhankkeena Elotec Finland Oy:n kanssa dvd-levyn, jossa kerrotaan suositeltavasta palovaroitinjärjestelmästä ja sen toiminnasta käytännössä. Näitä dvd-levyjä on juuri toimitettu kaikkiin lähivakuutusyhdistyksiin ympäri Suomen. Lähivakuutusyhdistykset taas voivat puolestaan jakaa tietoa asiakkailleen ja lahjoittaa levyjä omille pelastusalan sidosryhmilleen ja viranomaisille.
Palon varhainen havaitseminen ratkaisevan tärkeää

Palon varhaista havaitsemista varten on Lähivakuutus valmistanut yhteistyöhankkeena Elotec Finland Oy:n kanssa dvd-levyn, jossa kerrotaan suositeltavasta palovaroitinjärjestelmästä ja sen toiminnasta käytännössä. Näitä dvd-levyjä on juuri toimitettu kaikkiin lähivakuutusyhdistyksiin ympäri Suomen. Lähivakuutusyhdistykset taas voivat puolestaan jakaa tietoa asiakkailleen ja lahjoittaa levyjä omille pelastusalan sidosryhmilleen ja viranomaisille.

Viime kesäkuussa voimaan astunut maa- ja metsätalousministeriön asetus edellyttää, että investointitukea saaville maatalouden rakennuskohteille on laadittava pelastussuunnitelma tulipalon varalta. Maaseudulla parhaimmillaankin sammutusyksikön saapuminen paikalle saattaa viedä 10-20 minuuttia. Siksi palon varhainen havaitseminen ja ensi hetkillä tehdyt toimenpiteet ovat lopputuloksen kannalta ratkaisevia. Palon varhaiseen havaitsemiseen halutaankin nyt kiinnittää erityistä huomiota.

Lähivakuutus jakaa materiaalia pelastussuunnitelmaa varten

Pelastussuunnitelma on erittäin suositeltava perussuunnitelma ainakin kaikille karjatiloille. Viranomaiset edellyttävät pelastussuunnitelmaa vain uusilta rakennuskohteilta. Pelastuslaissa taas edellytetään pelastussuunnitelmaa kaikilta vanhoiltakin suurehkoilta maatiloilta. Yli 3 000 eläintä menehtyy Suomessa liekkeihin vuosittain. Samalla tuhoutuu täysin yli 100 tuotantorakennusta. Näistä aiheutuu erittäin paljon inhimillistä kärsimystä ja suuria taloudellisia menetyksiä.

Lähivakuutus-ryhmä on tehnyt aktiivista työtä maatalouden turvallisuuden parantamiseksi ja maataloudessa tapahtuvien tulipalojen ennalta ehkäisemiseksi. Lähivakuutus on suunnitellut maatalousyrittäjien avuksi Maatilan Turvallisuuskansion, josta löytyvät maatilan omat ja viranomaisten vaatimat turvallisuusasiakirjat. Ideana on se, että maatalousyrittäjä itse kokoaa omat turvallisuuteen liittyvät dokumentit sellaiseen järjestykseen, josta ne on löydettävissä. Pelastussuunnitelma on uusin kansioon sijoitettava dokumentti.

Norjassa hyvät kokemukset

Norjassa palovaroitinjärjestelmä on ollut itsestäänselvyys jo vuosia suurella osalla maatalouksia.

Siellä on käytössä yli 15 000 järjestelmää, joiden ansiosta on pelastunut tehtyjen selvitysten mukaan yli 14 000 nautaa ja sikaa sekä 14 000 yksilöä siipikarjaa. Tämän lisäksi rakennuksia on säästynyt yli 660 miljoonaa Norjan kruunua.

Lisätietoja Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö, Juha Helander, puhelin 040 722 6195.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja