05.07.05

Hevosten vakuuttaminen yleistyy

Keväällä 2005 valmistuvan agrologiksi opiskelevan Riika Vaahteran tuoreen opinnäytetyön mukaan Suomessa hevosista on vakuutettuna on 35-40 %. Vuonna 1996 tehdyn selvityksen mukaan vakuutettujen hevosten osuus oli 26 %. Vuonna 2004 Suomessa oli rekisteröityjä hevosia 61 055. Lähivakuutuksen Hämeen ammattikorkeakoululta tilaamassa opinnäytetyössä haluttiin selvittää miten hevosenomistajat ovat eläimensä vakuuttaneet ja tarjoavatko vakuutusyhtiöt tarpeeseen vastaavia hevosvakuutustuotteita . Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia Farmit-klubin hevosenomistajilta sähköpostikyselyllä.

Keväällä 2005 valmistuvan agrologiksi opiskelevan Riika Vaahteran tuoreen opinnäytetyön mukaan Suomessa hevosista on vakuutettuna on 35-40 %. Vuonna 1996 tehdyn selvityksen mukaan vakuutettujen hevosten osuus oli 26 %. Vuonna 2004 Suomessa oli rekisteröityjä hevosia 61 055.

Lähivakuutuksen Hämeen ammattikorkeakoululta tilaamassa opinnäytetyössä haluttiin selvittää miten hevosenomistajat ovat eläimensä vakuuttaneet ja tarjoavatko vakuutusyhtiöt tarpeeseen vastaavia hevosvakuutustuotteita . Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia Farmit-klubin hevosenomistajilta sähköpostikyselyllä. Lisäksi kysely oli esillä myös Farmit.netissä. Yhteensä sähköposteja lähetettiin 534 kappaletta. Saatujen vastausten pohjalta Lähivakuutuksen hevosvakuutustuotteita pyritään entisestään parantamaan asiakkaiden tarpeita vastaaviksi.

Suomen merkittävimmät hevosten vakuuttajat ovat Lähivakuutus ja Tapiola. Omistuksessa olevien hevosten määrällä tai käyttötarkoituksella ei näytä olevan merkitystä sen suhteen, vakuutetaanko hevonen. Useamman hevosen omistajat päätyvät usein ratkaisuun, jossa vain osa hevosista vakuutetaan. Merkittävimmät syyt hevosten vakuuttamattomuuteen ovat vakuutusten korkeat hinnat ja riskin edullisuus.

Hevosenomistajan on valittava, vakuuttaako hevosensa vai pitääkö riskin itsellään. Vakuutusta valittaessa on päätettävä, minkälaisia riskejä haluaa vakuutuksella kattaa. Kannattaa myös tarkistaa, kattavatko muut voimassaolevat vakuutukset hevosvahinkoja. Hevosen vakuutusmäärä on useimmiten 1 000-5 000 euroa. Hevosvakuutuksen maksut ovat keskimäärin 154 euroa vuodessa. Kuolemantapausturvan lisäksi hevoset vakuutetaan myös eläinlääkärikulujen ja vastuuvahinkojen varalta.

Riika Vaahteran opinnäytetyöstä voi saada apua sopivan vakuutuksen valitsemiseen, sillä työhön sisältyy viiden eri vakuutusyhtiön hevosvakuutustuotevertailu. Työssä vertailtavat yhtiöt ovat Lähivakuutus, Tapiola, Pohjantähti, If ja Pohjola. Opinnäytetyö tehtiin Hämeen ammattikorkeakoululle, jonka kirjastossa työhön voi tutustua www.hamk.fi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja