05.07.05

Lähivakuutus mukana yhteistyöhankkeessa ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi ja öljysäiliöiden kunnostamiseksi

"Lähivakuutus, MTK ja Farmtools Oy ovat käynnistäneet helmikuun alussa hankkeen ympäristöva-hinkojen ennaltaehkäisemiseksi ja maatilojen öljysäiliöiden kunnostamiseksi. Yhteistyössä tuodaan esiin huonokuntoisten säiliöiden aiheuttamia riskejä ja kehotetaan huolehtimaan siitä, että käytössä olevat säiliöt ovat hyvässä kunnossa.

"Lähivakuutus, MTK ja Farmtools Oy ovat käynnistäneet helmikuun alussa hankkeen ympäristöva-hinkojen ennaltaehkäisemiseksi ja maatilojen öljysäiliöiden kunnostamiseksi. Yhteistyössä tuodaan esiin huonokuntoisten säiliöiden aiheuttamia riskejä ja kehotetaan huolehtimaan siitä, että käytössä olevat säiliöt ovat hyvässä kunnossa. Lähivakuutuksen asiakkaat, jotka ovat MTK:n jäseniä, voivat hakea Lähivakuutuksen toimistoista arvokupongin, jonka voi käyttää maksettaessa säiliön kunnos-tuksesta Farmtools Oy:ssä", kertoo kehittämispäällikkö Teppo Raininko Lähivakuutuksesta.

Monenlaisia vahinkoja rikkoutuneista säiliöistä

"Viljelijän kannalta säiliön rikkoutuminen ja öljyn vuotaminen maahan ovat aina taloudellinen mene-tys. Vaikka varsinaiselta vahingolta vältyttäisiinkin, säiliön pohjalle kertynyt vesi, ruoste ja epäpuh-taudet voivat haitata traktorin tai kuivurin toimintaa. Suurimman riskin muodostaa kuitenkin vastuu ympäristövahingosta. Ympäristöä öljy turmelee likaamalla maakerroksia, saastuttamalla vesistöjä ja pilaamalla pohjavesiä", toteaa Teppo Raininko.

Kunnostuksen tarve suuri

Kaikilla maatiloilla on maanpäällinen polttoainesäiliö poltto/diesel-öljyä varten. Lähes kaikilla tiloilla on vähintään kaksi säiliötä, monilla useampiakin. Käytössä on kaiken kaikkiaan ainakin 150 000 säiliötä. Käyttöiän perusteella 20 000 - 40 000 säiliötä olisi kunnostuksen tai uusimisen tarpeessa. Koska uudet säiliöt ovat kalliita, käytössä on kymmeniä tuhansia yli kaksikymmentä vuotta vanhoja säiliöitä ja näistä aiheutuu monenlaista harmia.

Esimerkki tapahtuneesta vahingosta

"Toistaiseksi tuorein öljysäiliöihin liittynyt vahinko Lähivakuutus-ryhmässä on joulukuulta 2004. Vakuutuksesta korvattiin lähes 13 000 euroa pääasiassa maaperän vaihdosta aiheutuneita kuluja. Isäntäväelle itselleen jäi omavastuun lisäksi uuden säiliön hankinta sekä 11 vuorokauden jännitys siitä, päätyykö öljy kunnan vedenottamoon. Tällä kertaa vahingon nopea havaitseminen rajoitti vahingon näinkin pieneksi", kertoo Teppo Raininko.

Säiliön kunnostus kannattaa

Ylihärmässä toimiva Farmtools Oy on erikoistunut öljysäiliöiden kunnostukseen.

Keskikokoisen säiliön kunnostuksen verollinen hinta on noin 550 - 600 euroa. Kuljetuskustannuksi-neen säiliön kunnostaminen maksaa noin puolet uuden hinnasta. Kunnostuksen jälkeen säiliö on lähes uuden veroinen. Kunnostus on taloudellisesti ja ympäristön kannalta järkevää uusiokäyttöä.

Lisätietoja:

  • Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö, kehittämispäällikkö Teppo Raininko, 020 522 2426
  • MTK, jaostopäällikkö Ilpo Mattila, 020 413 2392
  • Farmtools Oy, toimitusjohtaja Pertti Ratia, (06) 484 6330

Kuukauden vahinkotapaus: Öljysäiliön vuotovahinko >>

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja