05.07.05

Lähivakuutus-ryhmän pitkä historia kirjaksi

Kolme vuotta kestänyt Lähivakuutus-ryhmän historian kirjoitustyö on valmis. Kirja julkistettiin 9.5. pidetyn liitto- ja yhtiökokouksen yhteydessä. VAKUUTTAVAA YHTEISTYÖTÄ Lähivakuutus-ryhmän historia -nimisen kirjan kirjoittaja on filosofian maisteri Annastiina Henttinen. "Vakuutusyhdistystoiminta on vanhinta keskinäistä vahinkovakuuttamista Suomessa. Sen alkumuoto juontaa 1730-luvulle, jolloin paikalliset paloapuyhdistykset säädettiin laissa pakollisiksi. Vuosisatojen aikana vakuutusyhdistysryhmä on kehittynyt pitäjien paloapuyhdistyksistä vahinkovakuuttamisen täyden palvelun taloksi.

Kolme vuotta kestänyt Lähivakuutus-ryhmän historian kirjoitustyö on valmis. Kirja julkistettiin 9.5. pidetyn liitto- ja yhtiökokouksen yhteydessä. VAKUUTTAVAA YHTEISTYÖTÄ Lähivakuutus-ryhmän historia -nimisen kirjan kirjoittaja on filosofian maisteri Annastiina Henttinen.

"Vakuutusyhdistystoiminta on vanhinta keskinäistä vahinkovakuuttamista Suomessa. Sen alkumuoto juontaa 1730-luvulle, jolloin paikalliset paloapuyhdistykset säädettiin laissa pakollisiksi. Vuosisatojen aikana vakuutusyhdistysryhmä on kehittynyt pitäjien paloapuyhdistyksistä vahinkovakuuttamisen täyden palvelun taloksi. Pitkästä ja vaiheikkaasta historiasta huolimatta keskinäisyys ja paikallisuus ovat säilyneet toiminnan kulmakivinä", Henttinen kiteyttää.

Hänen mielestään Lähivakuutus-ryhmän historiasta tekee monisäikeisen sen lukuisat toimijat ja pitkä ajanjakso. Myös mielenkiintoiset ihmiset ja tapahtumat rikastuttivat tutkimuskenttää. Lähivakuutus-ryhmän historiaa leimaa kahden vahvan jälleenvakuuttajan Vakavan ja Sampsan välinen kisa. Rauhaa hiottiin vuosikymmeniä. Hallintomiehet kävivät viime vaiheissa kovaa vääntöä yhtiöiden sulauttamiseksi. Lopulta se meni yllättävänkin helposti läpi vuonna 1981. Pienen Vakuutus-Ara -nimisen yhtiön avulla yritysrypäs sai oikeudet pitkään kaipaamiinsa lakisääteisiin liikenne- ja tapaturmavakuutuksiin. Aran fuusiolla syntyi nykyinen Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö vuoden 1984 alusta.

Kirjassa kuvataan Lähivakuutus-ryhmän historiaa leimaavia dramaattisia ja toiminnan "pelastaneita" käänteitä. Henttistä ihmetyttää vakuutusyhdistysryhmän selviäminen kerta toisensa jälkeen kilpailijoiden epäilyksistä huolimatta.

VAKUUTTAVAA YHTEISTYÖTÄ Lähivakuutus-ryhmän historia -kirja avaa näkymän muutokseen halki vuosisatojen. Teos jakaantuu viiteen jaksoon, joista kaksi ensimmäistä käsittelevät palovakuutusyhdistysten syntyä; kolmas yhdistysten omistaman ja hallitseman jälleenvakuutuslaitoksen perustamista ja alkuaikoja; neljäs sodanjälkeisiä vaiheita, mutta kehitystä eteenpäin vieneitä vuosikymmeniä, jolloin muun muassa entiset palovakuutusyhdistykset muuttuivat vakuutusyhdistyksiksi. Viides jakso kuvaa nykymuotoisen Lähivakuutus-ryhmän syntyä ja kehitystä 1980-luvun alusta lukien tähän päivään.

Lisätietoja:

- historian kirjoittaja Annastiina Henttinen, 040 579 5648

- historiatoimikunnan puheenjohtaja Tapani Kantola (014) 831 021,

0400 547 233

- toiminnanjohtaja Taisto Koponen, 020 522 2370, 0400 669 501

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja