05.07.05

Maatilojen CAP-tukiuudistus

Vuokrapellot ja tukiuudistus EU:n kokonaan maksaman CAP -tuen uudistus toteutuu vuonna 2006. Uudistuksessa tuki irrotetaan pääosin tuotannosta, eli sitä ei enää makseta tuotettujen määrien perusteella, vaan siitä muodostetaan tilakohtainen tukioikeus. Sen perusteella tila voi hakea tukea vuosittain maksuun. Tukioikeus puolestaan on varallisuusarvoa sisältävää omaisuutta, joka voidaan myydä tilalta pois pellon myynnin yhteydessä tai irrallaan siitä.

Vuokrapellot ja tukiuudistus

EU:n kokonaan maksaman CAP -tuen uudistus toteutuu vuonna 2006. Uudistuksessa tuki irrotetaan pääosin tuotannosta, eli sitä ei enää makseta tuotettujen määrien perusteella, vaan siitä muodostetaan tilakohtainen tukioikeus. Sen perusteella tila voi hakea tukea vuosittain maksuun. Tukioikeus puolestaan on varallisuusarvoa sisältävää omaisuutta, joka voidaan myydä tilalta pois pellon myynnin yhteydessä tai irrallaan siitä.

Ehkä eniten uudistuksessa on keskustelua herättänyt pellon omistajan asema. Tukioikeushan vahvistetaan vuokramiehelle, jos hän hallinnoi peltoa keväällä 2006, jolloin tukioikeuksista tehdään päätös.

Tähän saakka on oletettu, että tukioikeus myös jää vuokramiehelle vuokrakauden päätyttyä, elleivät vuokramies ja pellon omistaja erikseen sovi sen siirtymisestä omistajalle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta lisäsi kuitenkin CAP -tukioikeutta käsittelevään lakiin kohdan, jonka mukaan tukioikeus palautuukin omistajalle automaattisesti vuokrakauden päätyttyä, jos vuokrasopimus on tehty ennen lain voimaantuloa. Tämä muutos poistaa neuvottelutarpeen olemassa olevien vuokrasopimusten muuttamiseksi. Sanatarkasti 20 §:n kolmas momentti kuuluu:

''Maatalousmaata ennen tämän lain voimaantuloa tehdyn maanvuokrasopimuksen perusteella hallinnassaan pitävälle viljelijälle tämän lain mukaan myönnetty muu kuin tilatukiasetuksen 60 artiklan mukaisen oikeuden sisältävä tukioikeus siirtyy vuokranantajalle vuokrakauden päättyessä, jollei vuokrasuhdetta jatketa taikka vuokralaisen ja vuokranantajan välillä ole muuta sovittu tai sovita eikä vuokranantaja itsestään riippumattomasta syystä saa tukioikeutta kansallisesta varannosta.''

Kuitenkin silloin kun vuokramiehelle on vahvistettu myös lisätukioikeuksia kotieläintuotannon tai tärkkelysperunan viljelyn perusteella, tulee vuokranantajan korvata vuokramiehelle tämä ylimääräinen tuki vuosittain. Se on helposti laskettavissa tilakohtaisen hehtaarituen perusteella. Lisätukioikeudet vähenevät asteittain ja loppuvat kokonaan vuoteen 2016 mennessä. Kyseinen momentti on kirjoitettu näin:

''Edellä 3 momentissa tarkoitetussa tapauksessa vuokranantajan tulee korvata vuokralaiselle vuosittain vuokrakauden päätymisen jälkeen edellä 3 §:n 3 momentissa tarkoitetun siirtymäkauden aikana alueellisen tasatukioikeuden ja vuokralaiselle vahvistettavan lisäosallisen tukioikeuden hehtaarikohtaisten arvojen erotus, jollei vuokralaisen ja vuokranantajan välillä muuta sovita.''

Jos uusia vuokrasopimuksia solmitaan tämän lain voimaan tulon jälkeen ja ennen ensi keväänä tapahtuvaa tukioikeuden vahvistamispäivää, on vuokrasopimuksessa sovittava mitä tukioikeudelle tapahtuu sopimuskauden jälkeen. Mikäli tukioikeus halutaan siirtyvän siinä vaiheessa pellon omistajalle, on siitä otettava maininta sopimukseen samoin kuin todettava mahdollisten lisätukioikeuksien korvaus. Samoin on meneteltävä, jos vuokrasopimusta jatketaan saman vuokramiehen kanssa.

CAP -tukioikeus ja verotus

Saman lakiesityksen perusteella tehdään myös verolakeihin tarvittavat muutokset. Tuloverolain 48 §:n muutoksen perusteella CAP -tukioikeuden myynti on verovapaa luovutusvoitosta maatalousmaan luovutuksen yhteydessä samalle luovutuksen saajalle, jos verovapausehdot muuten täyttyvät.

Perintö- ja lahjaverolain 55 §:n muutoksen perusteella ''maatalousmaa ja samalla luovutettavaa maatalousmaata vastaava CAP-maatilatukioikeus arvostetaan yhdessä määrään, joka vastaa 40 prosenttia maatalousmaan varallisuusverotuksessa noudatetusta arvosta''. Eli tukioikeuden luovutus samanaikaisesti pellon kanssa mahdollistaa huojennusten myöntämisen myös tukioikeuden osuudelle.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja