26.08.05

Lähivakuutus-ryhmällä hyvä alkuvuosi

Lähivakuutus-ryhmän vahinkoensivakuutuksen maksutulo kasvoi 8 prosenttia tammi-kesäkuun 2005 aikana, mikä on enemmän kuin alalla keskimäärin. Maksutuloa kertyi 150 miljoonaa euroa. Edellisvuonna vastaavalla jaksolla maksutulo oli 139 miljoonaa euroa. Erityisen voimakasta kasvu oli liikennevakuutuksissa, 14,6 prosenttia. Uusia liikennevakuutuksia ryhmään tuli 21 000 ja alkuvuonna ylitettiin puolen miljoonan liikennevakuutuksen raja.

Lähivakuutus-ryhmän vahinkoensivakuutuksen maksutulo kasvoi 8 prosenttia tammi-kesäkuun 2005 aikana, mikä on enemmän kuin alalla keskimäärin. Maksutuloa kertyi 150 miljoonaa euroa. Edellisvuonna vastaavalla jaksolla maksutulo oli 139 miljoonaa euroa. Erityisen voimakasta kasvu oli liikennevakuutuksissa, 14,6 prosenttia. Uusia liikennevakuutuksia ryhmään tuli 21 000 ja alkuvuonna ylitettiin puolen miljoonan liikennevakuutuksen raja.

Myös Lähivakuutus-ryhmän vakavaraisuus kehittyi myönteisesti. Liikevoitto ja sijoitustoiminnan tulos paranivat. Yhdistetty kulusuhde ilman perustekorkokulua oli 97 prosenttia, kertoo Lähivakuutus-yhtiön toimitusjohtaja Harri Kainulainen.

Lähivakuutus-ryhmän ensivakuutuksen maksutulon 8 prosentin lisäys oli enemmän kuin alalla keskimäärin, joten markkinaosuus kasvoi. Tammi-kesäkuussa vahinkovakuutuksen ensivakuutuksen kasvu alalla oli 7 prosenttia. Korvausmenon kasvu pysyi maltillisella 7 prosentin tasolla vaikka alkuvuonna oli runsaasti vahinkoja, muun muassa myrskyjä.

Tammi-kesäkuussa Lähivakuutus-ryhmän liikevoitto oli 17 miljoonaa euroa (13 miljoonaa euroa) eli 11 prosenttia (9 prosenttia) liikevaihdosta. Liikevoittotasoon vaikutti perusliiketoiminnan ja sijoitustoiminnan hyvä kannattavuus. Perusliiketoiminnan hyvää kannattavuutta ilmentää 97 prosentin yhdistetty kulusuhde ilman perustekorkokulua (96 prosenttia). Perustekorkokulu mukaan luettuna yhdistetty kulusuhde oli 99 prosenttia (98 prosenttia). Kun yhdistetty kulusuhde jää alle sadan prosentin, vakuutusmaksut riittävät kattamaan vahinkomenot ja liikekulut, jolloin perusliiketoiminta on kannattavaa. Lähivakuutus-ryhmän yhdistetty kulusuhde on pysynyt alle sadan jo pitkään.

Lähivakuutus-ryhmän vakavaraisuuspääoma lisääntyi 22 miljoonaa euroa ja oli 360 miljoonaa euroa (338 miljoonaa euroa). Vastuunkantokyky nousi 2 prosenttia ja oli kaikkiaan 153 prosenttia (151 prosenttia). Ryhmän vakavaraisuus on siten varsin hyvällä tasolla.

Ryhmän liikevoitto lisääntyi 31 prosenttia ja oli 17 miljoonaa euroa, kun se vastaavana aikana viime vuonna oli 13 miljoonaa euroa.

- Lähivakuutus-ryhmän loppuvuodenkin kehitys näyttää hyvältä, mikäli yleisessä taloudellisessa kehityksessä ei tapahdu lähikuukausina merkittäviä häiriöitä, sanoo Kainulainen.

Vahva paikallisuus on voimavara

- Myönteinen kehitys Lähivakuutus-ryhmässä perustuu vahvaan paikallisuuteen ja keskinäisyyteen. Tavoitteemme on toimia pitkäjänteisesti ja maltillisesti, eikä kuten lyhytjänteisessä kvartaalitaloudessa. Keskinäisyyden periaatteen mukaisesti asiakkaamme omistavat Lähivakuutuksen. Tavoitteemme on toimia heidän hyväkseen. Käytämme syntyneet tuotot ensisijaisesti asiakaspalvelumme parantamiseen ja verkostomme kehittämiseen ja siirrämme tulostamme suoraan asiakasomistajille keskittämisetuina ja muina asiakashyvityksinä. Näin asiakkaamme hyötyvät suoraan monella tavalla hyvästä tuloksestamme, kertoo Kainulainen.

- Olemme vahvistaneet paikallista palvelua muun muassa uudistamalla konttoriverkostoamme ja samalla kehittäneet verkkopalveluitamme. Alkuvuonna toimme markkinoille myös uudet päävakuutustuotteet kaikille asiakassegmenteillemme. Myyntiyhteistyö OP-ryhmän ja Eläke-Fennian kanssa on myös tuottanut tulosta ja allianssi-tyyppinen yhteistyö toimii hyvin, jatkaa Kainulainen.

Tieliikenteen promillerajaksi 0,2

Tilastojen mukaan alkoholi on noussut merkittäväksi tekijäksi erilaisissa onnettomuuksissa. Tieliikenteessä kuolee vuosittain yli 80 henkilöä rattijuopumuksen vuoksi, joka 600:s kuljettaja on liikenteessä rattijuoppo ja joka 140:s kuljettaja on ottanut alkoholia. Vuosittain myös noin sadassa palokuolemassa ja 200 hukkumiskuolemassa alkoholi näyttelee merkittävää osaa.

- Kun vuonna 1969 puhtaan alkoholin kulutus oli 3 litraa/henkilö, niin vuonna 2005 vastaava kulutus noussee peräti 11 litraan/henkilö. Samalla kun määrät lisääntyvät, juomistavoissa näyttää siirrytyn yhä väkevämpiin viinoihin. Jossakinhan tämän täytyy näkyä, ja valitettavasti se näkyy merkittävästi lisääntyneinä onnettomuuksina ja vahinkoina sekä terveyshaittoina, sanoo Kainulainen. Hän ehdottaakin, että valtiovalta harkitsee vakavasti viinan hinnan korottamista ja tieliikenteen rattijuopumusrajan pudottamista 0,2 promilleen. Myös vesiliikennejuopumusrajan alentamista kannattaa Kainulaisen mukaan harkita.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja