15.11.05

Joko sinun kortissasi on siru?

Maksukorttimaailmassa tapahtuu taas. Viimeisintä huutoa on kortissa oleva EMV-turvastandarditeknologiaan perustuva prosessorisiru, - tuttavallisesti siru vaan. OP-ryhmän Visa-perheestä on kohta sirutettu kaikki OP-Visa Electronit ja seuraavaksi ovat vuorossa OP-Visat ja MasterCard-kortit. OP-Visoihin lisätään siru loppuvuodesta 2005 alkaen ja OP-MasterCard-korteissa siru alkaa kimmeltää vuoden 2006 puolella.

Maksukorttimaailmassa tapahtuu taas. Viimeisintä huutoa on kortissa oleva EMV-turvastandarditeknologiaan perustuva prosessorisiru, - tuttavallisesti siru vaan.

OP-ryhmän Visa-perheestä on kohta sirutettu kaikki OP-Visa Electronit ja seuraavaksi ovat vuorossa OP-Visat ja MasterCard-kortit. OP-Visoihin lisätään siru loppuvuodesta 2005 alkaen ja OP-MasterCard-korteissa siru alkaa kimmeltää vuoden 2006 puolella.

Uudessa sirukortissasi säilyvät kaikki kortin entiset ominaisuudet ja lisänä saat entistä turvallisemman kortin, jota on esimerkiksi lähes mahdoton väärentää.

Taru Korttien Herrasta

...eli miten maksat ostoksesi sirukortilla.

Sirukortilla maksaessasi pysyt oman korttisi herrana, sillä et missään vaiheessa luovuta sitä pois käsistäsi. Laitat kortin itse kaupan sirukortinlukijaan ja hyväksyt korttiostoksesi näppäilemällä nelinumeroisen henkilökohtaisen tunnuslukusi. Turvallista, eikö totta?

Viimeistään nyt on siis tärkeää opetella tunnusluku ulkoa ja painaa se visusti mieleen, koska tunnuslukua tarvitaan automaattiasioinnin lisäksi kohta kaikessa maksamisessa. Jatkossa et enää allekirjoita kuittia vaan allekirjoituksesi korvaa tunnusluku, jonka näppäilet itse sirukortinlukijaan.

Tässä pikaohje sirukortilla maksamiseen:

  1. Laita sirukortti kortinlukijaan siten, että siru menee lukijan sisään.
  2. Kortinlukija näyttää maksamisen vaihtoehdot: Visa/MasterCard tai pankki. Kuittaa valintasi OK-painikkeella.
  3. Tarkista summa ja hyväksy ostos näppäilemällä tunnuslukusi.
  4. Valmis! Ota kortti pois lukijasta ja saat kuitin vielä mukaasi.

Kun törmäät ensimmäisiä kertoja kaupassa tai ravintolassa sirumaksupäätteeseen, kysy rohkeasti neuvoa henkilökunnalta sen käytössä.

Sininen on taivas... ja sininen on Ottopisteen sirukorttiaukko

Ottopisteissä on kaksi aukkoa; keltainen ja sininen, joihin kortin voi työntää. Jos sinulla on vaikkapa OP-Visa, olet tähän asti käyttänyt automaatin keltaista aukkoa.

Nyt vaihdetaan väriä!

Kun OP-Visastasi vuosiuusinnan myötä tulee sirukortti, työnnä se jatkossa siniseen aukkoon. Sininen aukko osaa lukea sirukortin tietoja, ja se ei koskaan imaise korttia kokonaan automaatin sisälle. Muuten automaatti toimii ihan niinkuin ennenkin.

Yksi, neljä...eiku...kaksi, viisi... nyt se tunnusluku unohtui!

Ei hätää.

Jos unohdat tunnuslukusi esimerkiksi kaupassa ja näppäilet sen viisi kertaa peräkkäin väärin, sirukortin tunnusluku lukkiutuu. Tämä ei estä kortin käyttöä vanhaan tapaan - magneettijuovaa käyttäen. Maksupäätteillä ja sirukorteilla on vielä jonkin aikaa mahdollisuus maksaa myös magneettijuovalla. Silloin tietenkin todistat henkilöllisyytesi ja allekirjoitat kuitin entiseen tapaan.

Kätevä uutuus sirukorteissa on se, että kaupan maksupäätteessä lukkiutuneen tunnusluvun voit ihan itse vapauttaa Ottopisteessä syöttämällä sen siellä oikein. Tämä toimii myös ulkomailla, etsi silloin käsiisi Visa-automaatti.

Jos unohdat tunnusluvun kokonaan tai se lukkiutuu automaatilla asioidessasi, ota yhteyttä omaan pankkiisi.

Ja vielä yksi tärkeä asia:

Muistathan, että tunnuslukua ei saa koskaan paljastaa kenellekään, ei edes sitä jonkun pyytäessä.

Teksti: Osuuspankkikeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja