14.12.16

Neuvonnasta helpotusta maatilan kannattavuusongelmiin

Uusi neuvontaohjelma pureutuu erityisesti taloudellisissa vaikeuksissa olevien viljelijöiden tilanteeseen.

Tulevasta kesästä alkaen viljelijät saavat neuvontaa maatilan nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Tämä rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Tilan maksettavaksi jää vain arvonlisävero. Uuden neuvontaosion toivotaan tuovan apua kannattavuusongelmien kanssa painiville tiloille. Viljelijää kohti tuettavaa neuvontapalvelua voi saada maksimissaan 7 000 eurolla vuosina 2014-2020.

Taloudellisissa vaikeuksissa olevat ja pahasti velkaantuneet tilat ovat uuden neuvonnan pääkohderyhmä. Muut voivat käyttää palvelua apuna muun muassa sukupolvenvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä.

Neuvonnan aluksi neuvoja arvioi tilan nykytilanteen ja kannattavuuden. Tämän jälkeen hän kartoittaa mahdolliset kehittämiskohteet, etsii vaihtoehdot tilan nykyaikaistamiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi sekä laatii laskelmat tulevien päätösten tueksi. Saatuaan kirjalliset arviot ja laskelmat viljelijä ryhtyy miettimään tilan tulevaisuutta. Neuvontaosio ei sisällä liiketoimintasuunnitelmaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana yli 10 000 maatilaa on saanut neuvontaa. Ympäristöneuvontaa on tehty joka kolmannella käynnillä. Järjestelmän piirissä on lähes 600 neuvojaa.

Lähde: Mavi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja