26.01.18

”Tuplaa kustannusarviosi kunnostustöistä” ja neljä muuta asiaa, jotka maatilan ostoa suunnittelevan on hyvä muistaa

Maatiloja osto muutoin kuin sukupolvenvaihdoksen kautta saattaa tulevaisuudessa yleistyä, sillä aina tilalle ei välttämättä löydy jatkajaa omasta perheestä. Trendi on nähtävillä jo Ruotsissa.

Maatilat siirtyvät Suomessa yleisimmin sukupolvelta toiselle. Maatiloja ostavat kuitenkin täysin tilan ulkopuolisetkin henkilöt. Ilmiö saattaa yleistyä Suomessa, sillä aina tilalle ei välttämättä löydy jatkajaa omasta perheestä.

Ruotsissa trendi on jo nähtävillä, sillä vuodesta 2011 vuoteen 2016 maatalouskiinteistöjen myynti kasvoi 20 prosenttia.

Maatilaa hankkivalla on monta asiaa, joita tulee miettiä ja joista tulee ottaa selvää – etenkin silloin, jos tilaa on hankkimassa täysin tilan ulkopuolinen henkilö. Päätöksiä ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. On myös monta asiaa, jotka voivat jäädä huomiotta tai pieleen tiluksia hankkiessa.

Viisi yleisintä maa- tai metsätilan ostajan virhettä

Ruotsalainen metsälehti Skogsaktuellt on DanskeBankin asiantuntijoiden Emma Frödån ja Johan Freijin johdolla koonnut yhteen tärkeimpiä kompastuskiviä, joihin tilaa ostava saattaa sortua.

1. Ostaja ei ole miettinyt kunnolla, millaisen tilan haluaa

Maatilan osto tehdään sekä tunteella että järjellä. Se on investointi, jossa myös tunteella on suuri rooli. Jos harkitset tilan ostoa, mieti ensin asiaa perin pohjin: miksi haluat ostaa maatilan, missä sen tulisi sijaita ja kuinka paljon aikaa tilusten hoitoon sinulla on mahdollisuus käyttää.

2. Ostaja ei näe potentiaalia

Tutustu tiloihin, joihin sinulla tai teillä on varaa. Yritä nähdä tilan potentiaali, kokonaisuus pintaa syvemmältä. Miten tila esimerkiksi muuttuu, jos hakkaat puita etualalta ja avarrat näkymiä? Entäpä voisiko osan rakennuksista poistaa, kuten esimerkiksi ruman talousrakennuksen? Kannattaa myös muistaa, että rakennuslupia on usein helpompi saada maa- ja metsätiloille kuin urbaanien asutusten pikkupihoille.

3. Ostaja stressaantuu pieleen menneistä ostotarjouksista

Älä masennu, vaikkei kolmaskaan ostotarjous tuottaisi tulosta. Sinun tilaisuutesi ja maatilasi tulevat vielä. Voit harjoitella tilan ostamiseen vaadittavia laskutoimituksia ja analysointia muilla, vähemmän kiinnostavilla tilakohteilla. Siten olet valmiiksi perehtynyt asioihin ja voit toimia nopeasti, kun unelmiesi tila osuu kohdalle.

4. Ostaja yliarvioi kykynsä ja aliarvioi kustannukset

Ole optimistinen, mutta älä yliarvioi tulevien kunnostustöiden määrää maatilalla. Tee huolellinen kustannusarvio kaikista kunnostustöistä ja tuplaa se, jotta arviosi osuu enemmän oikeaan. Kustannuksia kun on tapana aliarvioida.

Pankit ovat yleensä tiiviisti ostopäätöksessä mukana – halusimme sitä tai emme. Pankit saattavat vaikuttaa kriittisiltä talouttasi kohtaan, mutta osaavat toisaalta laskea realistisesti kustannuksia ja ennaltaehkäistä näin ongelmia.

5. Ostaja luottaa sokeasti puun määrään

Myyjien ilmoittamissa tilan metsätiedoissa on usein puutteita, sillä ne perustuvat subjektiivisiin mittauksiin. 10–20 prosentin heitot puun tilavuuksissa eivät ole tavattomia. Tästä huolimatta vain harvat ostajat tekevät kontrollimittauksia ennen ostopäätöstä.

Lähde: Skogsaktuellt, Mikael Palola, 2012: Maatilan arvon määrittäminen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja