Olet täällä

Maaseudun mikroyrityksille ja maatalouden alkutuotannon yrityksille kriisitukea

Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille sekä eräille maatalouden alkutuotannon yrityksille aletaan myöntää väliaikaista kriisitukea.

Taloudellista tukea voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset sekä maatalouden alkutuotannon yritykset. Haku aukeaa 18.5.2020.

Tuet ovat suoraa tukea ja osoitettu poikkeustilanteesta kärsiville yrityksille, jotka ovat rajautuneet työ- ja elinkeinoministeriön tukien piiristä pois. Tuissa ei ole takaisinmaksuvelvoitteita eikä niiden saaminen edellytä kehittämistoimia. Asetukset ovat määräaikaisia ja voimassa vuoden loppuun. Tukea myönnetään koko Suomessa, myös Ahvenanmaalla.

"Tämä tukipaketti on tarpeellinen ja odotettu tuki maatilakytkentäisille yrityksille sekä maa- ja kalataloudelle, koska nämä toimialat eivät ole voineet hakea tähän mennessä ELY-keskuksista kriisitukea. Siksi olemme valmistelleet näille toimialoille oman kriisituen. Pidän lisäksi erittäin tärkeänä sitä, että tuki on yrittäjien kaipaamaa suoraa kriisitukea juokseviin kuluihin ilman takaisinmaksuvelvoitteita", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Tuen enimmäismäärä 10 000 euroa

Maaseudun yritysten sekä maatalouden alkutuotannon tuen määrä on 5 000 – 10 000 euroa. Tukea voi käyttää yritystoiminnan jatkumisen kannalta välttämättömiin kuluihin, kuten henkilöstö-, kiinteistö- ja vuokrakuluihin.

Tuen enimmäismäärää on säädetty 10 000 euroon, jotta se vastaa muiden ELY-keskusten kautta jaettavien tukien enimmäismäärää. Näin mahdollistetaan myös tuen riittäminen mahdollisimman monelle yrittäjälle.

Tukea ei voi käyttää tuotantopanosten hankintaan tai investointeihin. Investointeja ja kehittämistoimia tuetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Millainen yritys voi saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea?

Maatilan yhteydessä harjoitettavan yritystoiminnan tulee olla saman Y-tunnuksen alla samassa verotuksellisessa kokonaisuudessa harjoitettavaa muuta yritystoimintaa kuin maataloutta, metsätaloutta tai kalataloutta – muita toimialarajoituksia sille ei ole.

Tukea voi saada maataloustuotteiden jalostusta ja myyntiä harjoittava alle 10 henkilöä työllistävä mikroyritys. Maataloustuotteita ovat esimerkiksi meijerituotteet, myllytuotteet, teurastamotuotteet ja lihavalmisteet, vihannekset, kasvikset, marjat ja sienet sekä näistä valmistetut tuotteet, rehut ja lemmikkieläinten ruoka.

Lue lisää maaseudun yritysten väliaikaisen tuen ehdoista ja hakemisesta.

Millainen yritys voi saada maatalouden alkutuotannon väliaikaista tukea?

Alkutuotannon tukea voivat saada esimerkiksi erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi.

Lue lisää maatalouden alkutuotannon väliaikaisen tuen ehdoista ja hakemisesta.

Maaseudun yritysten ja maatalouden alkutuotannon väliaikainen tuki haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelusta 18.5.2020 alkaen. ELY-keskukset käsittelevät hakemuksia saapumisjärjestyksessä.

 

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Samankaltaista sisältöä