02.01.23

CAP27: Vihreä arkkitehtuuri sekä yritys- ja investointituet tuovat uusia mahdollisuuksia

Uusi EU:n maatalouspolitiikan kausi merkitsee maaseudun asukkaille, yrittäjille, viljelijöille ja yhteisöille uusia mahdollisuuksia mm. vaikuttaa saamiinsa tukiin. Uudella kaudella korostuvat aktiivinen ruuantuotanto, ilmasto- ja ympäristöviisas maatalous ja uudistuva ja monipuolinen maaseutu. Rahoituskaudella kehitetään aktiivisesti myös maaseutualueita asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten ehdoilla, keinoina mm. yritystuet, kehittämishankkeet ja ei-tuotannolliset investoinnit.

Vihreä arkkitehtuuri tuo uusia mahdollisuuksia

Tukiuudistuksen niin sanotun vihreän arkkitehtuurin kokonaisuus rakentuu ehdollisuudesta (eli ilmasto- ja ympäristökokonaisuudessa viljelyä ja ruuantuotantoa koskevasta perusvaatimusten kokonaisuudesta), ekojärjestelmästä ja maaseudun kehittämisen alle kuuluvista korvauksista, kuten ympäristökorvauksesta.

Ehdollisuus korvaa aiemmat täydentävät ehdot ja sisältää lisäksi uusia vaatimuksia.

Täysin uutena kokonaisuutena mukaan tulee suorien tukien ekojärjestelmät, jotka on suunniteltu siten, että ne ovat mahdollisimman suuren viljelijäjoukon valittavissa. Osana vihreää arkkitehtuuria säilyy vanha tuttu ympäristökorvausjärjestelmä, joka koostuu sitoumuksista ja sopimuksesta. Rakenne ei muutu ja mukana on yhteensä 15 toimenpidettä, joista osa on vanhoja tuttuja ja osa täysin uusia.

Ekojärjestelmä korvaa nykyisen viherryttämistuen EU:n kokonaan rahoittamissa tuissa. Ekojärjestelmässä on neljä toimenpidettä, joista viljelijä voi vapaasti valita vuosittain. Toimenpiteet ovat: talviaikainen kasvipeite, luonnonhoitonurmet, viherlannoitusnurmet ja monimuotoisuuskasvit. Luonnonhoitonurmia, viherlannoitusnurmia ja monimuotoisuuskasveja koskevien ekojärjestelmien tukea myönnetään enintään 25 prosentille tuenhakijan suoriin tukiin tukikelpoisesta alasta.

Ehtoihin sitoudutaan kalenterivuodeksi, paitsi talviaikaisessa kasvipeitteisyydessä lokakuun lopusta seuraavaan kevääseen asti.

Yritystuet

Maaseudun yritystuissa avautuu mahdollisuus saada kehittämisavustusta, jolla tuetaan asiantuntijapalveluiden hankkimista yrityksen eri kehittämisvaiheissa.

Uutena yritysrahoituksen tukimuotona on maatalouden kokeilutuki. Sitä voidaan myöntää uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, kuten esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen.

Kehittämishankkeet

Kehittämishankkeissa painotetaan entistä enemmän ympäristö- ja ilmastotoimia. Lisäksi rahoitetaan entistä enemmän yleishyödyllisiä investointeja muun muassa luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi.

Vuodesta 2023 lähtien rahoitetaan myös viljelijäryhmähankkeita, joilla muun muassa nykyaikaistetaan maatiloja ja parannetaan niiden kilpailukykyä.

Älykkäät kylät –yhteistyöhankkeilla edistetään kylän tai kunnan elinvoimaa. Hankkeessa voidaan ratkaista useita haasteita. Hankkeessa mahdollistetaan kokeilut.

Ei-tuotannolliset investoinnit

Ei-tuotannollisten investointien tukea voi saada vuodesta 2023 lähtien kosteikkoinvestointeihin, jotka parantavat luonnon monimuotoisuutta ja torjuvat ilmastonmuutosta. Ei-tuotannollisten investointien avulla voidaan myös ennallistaa turvepeltoja kosteikoiksi tai suonkaltaisiksi alueiksi.

Vuodesta 2024 lähtien kosteikkosuunnitelmia voi tehdä vain neuvontakorvauksella, ei enää ei-tuotannollisten investointien tuella.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Hölmölä - Anonyymi Pysyväislinkki
02.01.23 20:48

Pyhä byrokratia.
Lisää valvojia ja valvontaa maatalousmomentin rahoilla joiden on tarkoitus tulla alkutuottajille.

kyllätynyt - Anonyymi Pysyväislinkki
04.01.23 15:46

Voi,voi.
Eli,Korostetaan aktiivista ruuantuotantoa!! Niin,tämän jutun alussa lukee. Ja, satonurmi jolla ruokitaan eläimet. On heikoin tukimuoto nurmista. Miten, tämä sitten tukee aktiivista ruuantuotantoa!?
Kysyn vaan!

Ongelma Suomi-byrograatit - Anonyymi Pysyväislinkki
28.01.23 18:49

Ehkä menettelee etelä-euroopassa, mutta täällä tuhansien byrograattien maassa ei. Toimistoissa istuvat tietämättömät käytännön töistä mitään, ollaan menossa tuhoon täällä.

Itseään vastaan - Anonyymi Pysyväislinkki
28.01.23 19:16

Valitettavasti vihreäksi tarkoitettu muuttuu punaiseksi. Suomen yliaktiivinen vihreiden politiikka.