09.01.23

Valtio myöntää nyt yksityisteiden perusparannusavustuksia korotettuna

Vuosien 2023–2025 aikana yksityistien tiekunta voi saada valtionavustusta nykyistä suuremmalla avustusprosentilla esimerkiksi yksityistien perusparantamiseen.

Yksityisteiden korjauskustannukset ovat nousseet merkittävästi viime vuosina muun muassa inflaation ja energiakriisin takia. Valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa 2021-2032 on linjattu, että valtio korottaa yksityisteiden valtionavustusten avustusprosenttia. Myös hallitusohjelmaan on kirjattu, että yksityisteiden peruskorjausmäärärahat turvataan ja että alemman tieverkon ja yksityisteiden korjausvelan tulee vähentyä.

Valtioneuvoston korotetuista yksityisteiden perusparannusavustuksista antaman asetusmuutoksen tavoitteena on kannustaa tiekuntia parantamaan ja korjaamaan yksityisteitä sekä vähentää yksityisteiden korjausvelkaa. Toimiva yksityistieverkosto parantaa huoltovarmuutta ja helpottaa muun muassa kotimaisen puun kuljetuksia yksityisteiden varsilta metsäteollisuuden ja energiatuotannon tarpeisiin.

Valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat seuraavasti:

  • tavanomaiset tien perusparantamiskohteet 50 % → 70 %
  • merkittävimmät siltakohteet 75 % → 85 %
  • luonnonolosuhteiden aiheuttamat yllättävät korjauskohteet 75 % → 85 %
  • lauttapaikka ja vuosittain purettava silta 80 % → 85 %, vähintään 80 %
  • talvitie 65 % → 70 %

Avustusta voidaan hakea ympärivuotisesti ELY-keskuksesta. Avustusmäärärahoja on tällä hetkellä hyvin käytettävissä. Talvi on hyvää aikaa tehdä suunnitelmat ja pitää tiekunnan kokoukset, joissa päätetään perusparantamiseen ryhtymisestä. Avustushakemus liitteineen tulee tehdä huolellisesti, jolloin sähköisen hakemuksen käsittely ja päätös tulee ELY-keskuksesta vaivattomasti.

Mitä ovat avustettavat parantamishankkeet?

Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin perusparantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden ja kuivatuksen parantaminen, sekä rumpujen uusimiset.

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin.

Yksityistieavustuksista tarkemmin ELY-keskusten nettisivuilta.


Lähteet: STT Info ja Liikenne- ja viestintäministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja