28.03.23

Maatalousyrittäjien henkinen kuormittuneisuus lisääntynyt selvästi ja innostuneisuus työhön laskenut

Maatalouden koettu työhyvinvointi on heikentynyt merkittävästi verrattuna Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) kaksi vuotta sitten tekemään kyselyyn. Erityisesti stressi ja psyykkinen oireilu olivat lisääntyneet, samalla työn ilo ja innostuneisuus ovat laskeneet.

Psyykkinen oireilu lisääntynyt ja työtyytyväisyys laskenut

Maatalousyrittäjien psyykkinen oireilu oli selvästi lisääntynyt verrattuna vuoteen 2021. Yleisimmät oireet, voimattomuus tai väsymys, olivat lisääntyneet 39 prosentista 46 prosenttiin. Masentuneisuutta koki joka neljäs (nousua 19 % -> 26 %), ja uniongelmia oli kolmanneksella. Psyykkisiä oireita oli eniten eläintilallisilla. Myös stressin kokeminen oli lisääntynyt merkittävästi.

Stressiä ilmoitti kokevansa melko tai erittäin paljon jopa 44 prosenttia vastaajista (vuonna 2021: 16 %). Stressin kokeminen oli yleisempää eläintiloilla kuin vilja- tai muilla kasvinviljelytiloilla. Samoin se oli yleisempää suuremmilla tiloilla sekä nuoremmilla (alle 40-vuotiailla) yrittäjillä.

Tyytyväisyys maatalousyrittäjän työhön oli laskenut selvästi (2023: 42 %, 2021: 55 %). Työn iloa koki enää 45 prosenttia vastaajista (2021: 58 %). Suuremmat tilat ja nuorimmat yrittäjät, alle 40-vuotiaat, kokivat eniten työtyytyväisyyttä ja työn iloa.

"Tulokset eivät valitettavasti yllätä, sillä maatalouden toimintaympäristöön kohdistuu nyt monenlaisia paineita. Kyselytulosten roima lasku sen sijaan yllätti.", vetää yhteen Melan toimitusjohtaja Heli Backman.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että maatalousyrittäjien jaksamista tukevia toimia tarvitaan, sillä jaksavat viljelijät ovat edellytys kotimaiselle ruoantuotannolle ja Suomen huoltovarmuudelle.

"Ruoantuotannon turvaamiseksi yrittäjien jaksamisen tukeminen on erityisen tärkeää. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on tehtävä laajalla rintamalla ja Välitä viljelijästä -projektin palveluita tarvitaan enemmän kuin koskaan", painottaa Backman.

Tulosten taustaa

Mela kerää työhyvinvointibarometrilla vuosittain tietoa maatalousyrittäjien työhyvinvoinnissa tapahtuneista muutoksista. Kysely toteutettiin osana Kantar TNS Agrin Datalaari-tutkimusta, johon vastasi 1019 vastaajaa. Kyselyn loppuyhteenveto painotettiin vastaamaan Suomen maatalouden rakennetta tuotantosuunnan, alueen ja tilakoon mukaan.

Tarkempia työhyvinvointibarometrin tuloksia Melan nettisivuilla.


Lähde: Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja