Petri Suvanto
01.09.14

Takana kaksijakoinen elokuu. Toiveissa aurinkoinen syksy.

Kolmen viikon (p)uintiloma on takana ja paluu juurikaskonsulentin arkeen on koittanut aurinkoisessa kelissä. Kolmeen edellisviikkoon mahtui laskujeni mukaan 5 puintipäivää ja 16 kuurosateiden tahdittamaa päivää. Tämän hetken ennusteet lupaavat pitkää poutajaksoa.

Kolmen viikon (p)uintiloma on takana ja paluu juurikaskonsulentin arkeen on koittanut aurinkoisessa kelissä. Kolmeen edellisviikkoon mahtui laskujeni mukaan 5 puintipäivää ja 16 kuurosateiden tahdittamaa päivää. Tämän hetken ennusteet lupaavat pitkää poutajaksoa, Sellaista kaivattaisiin kipeästi, jotta puimattomat viljat saataisiin edes kohtuulaatuisina laariin. Määrällisesti sadosta on tulossa jopa erinomainen ainakin allekirjoittaneen, länsisuomalaisen viljelijän näkövinkkelistä katsottuna. Mutta esimerkiksi elokuun lopussa puimani kevätvehnän laatu ei todennäköisesti leipäviljaksi asti tule riittämään pystykasvustossakin esiintyneen tähkäidännän vuoksi.

Elokuun sateinen mutta lämmin sää vauhditti kuitenkin sokerijuurikkaan ja muidenkin juurikkaiden kasvua merkittävästi. Sokerijuurikkaan kasvustotutkimuksissa koko viljelyalueen keskimääräinen hehtaarisato nousi 25,2 tonnista 42,6 tonniin aikavälillä 4.8. – 22.8.2014. Tutkimuksessa ei tosin huomioida korjuutappioiden aiheuttamaa hävikkiä, jotka ovat usein valitettavan suuria. Tulevalta syksyltä toivonkin lämmintä ja aurinkoista keliä, jotta tuleva sato saataisiin kohtuullisella vaivalla ja mahdollisimman korkealaatuisena sokeritehtaalle asti. Käyntikausi alkaa näillä näkymin 25.9. eli 2 viikkoa viime vuotta aikaisemmin 1700 hehtaaria suuremmasta pinta-alasta ja suuresta satoennusteesta johtuen.

Kuten monista yhteyksistä on viime vuosina käynyt ilmi, Sucros etsii edelleen uusia viljelijöitä tuleville vuosille. Tämän vuoden kokonaisala on 13 700 hehtaaria ja tavoitteena on päästä 15 000 hehtaarin tuntumaan mahdollisimman pian. Säkylän sokeritehdas on viime vuosina käynyt vajaalla kapasiteetilla alhaisen viljelypinta-alan vuoksi. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi tuotantomäärien on jatkossa noustava sekä viljelypinta-alan, että juurikkaan hehtaarisatojen kasvun muodossa. Sokerijuurikkaan lyhyestä jalostushistoriasta johtuen hehtaarisatojen nousu on ollut koko viljelyhistoriansa ajan muita viljelykasveja nopeampaa. Tästä ja monesta muusta syystä johtuen usea viljelijä tekee tulevan syksyn ja talven aikana viljelykonsulentin kanssa sopimuksen juurikkaan viljelyn aloittamisesta. Toivotan heidät jo etukäteen tervetulleeksi positiivisella mielellä olevaan viljelijäporukkaan.

Hyvää alkavaa syksyä!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja