Marjo Marttila
05.04.12

Kevään odotusta kosken korvalla

Suomen kieli antaa mahdollisuuden leikitellä sanoilla ja saada asiaan eri merkitys yhdellä välilyönnillä. Altian juomissaan käyttämän etanolin valmistus tapahtuu Koskenkorvalla, kosken korvalla. Huomaatko eron? Lue blogi loppuun asti tai hanki suomi-pohjanmaa-suomi -sanakirja!

Kylvötyöt alkavat häämöttää yhä lähempänä ja tukihakemusten takarajan lähestyminen on viimeistäänkin se hetki, kun avoinna olevia kylvösuunnitelmia tulee lyötyä lukkoon. Kylvöalamuutoksia voi toki tehdä myöhemminkin. Tässä vaiheessa viljelysuunnitelmaa määrittävät vahvasti myös siementen viime hetken saatavuus ja päivittyneet markkinanäkymät.

Suomessa tuotetun viljasadon hintaa määrittävät pitkälti maailmanmarkkinoilla tapahtuvat muutokset – todelliset ja spekulatiiviset. Kasvustoraportteja ja varastoennusteita julkaistaan monien eri tahojen toimesta ja hyvinkin monenlaisilla tarkoitusperillä. Hyödykepörssien hinnat muuttuvat näiden raporttien ja erilaisten uutisten perässä, joskus sen vuoksi että raportit ovat ennakoituja ja joskus sen vuoksi, että ne ovat odotusten vastaisia. Ja sinne ennusteiden väliin pitäisi tehdä oman tilan tulokseen merkittävästi vaikuttavia päätöksiä!

Koskenkorvan tehdas käyttää vuosittain noin 10 % Suomen ohrasadosta ja on siksi pyrkinyt aktiivisesti pitämään ohra-asiaa esillä. Nykyisessä tilanteessa tehtaan raaka-aineelle asetetaan yhä suurempia vaatimuksia jyväkoon suhteen. Kivikuorija investointi on toteutettu ja kuorijoiden toimintaa viimeistellään osaksi prosessia. Tasakokoinen ja suurijyväinen ohra on tavoitteena ja optimi prosessin kannalta. Jyväkoon merkitystä onkin pyritty korostamaan tulevan satovuoden viljelysopimuksia tehtäessä. Altia ottaa hinnoittelussa käyttöön seulontatuloksen uudesta satokaudesta lähtien. Tällä pyritään ohjaamaan viljelyä ja lajikkeistoa prosessimme kannalta parempaan suuntaan. Samalla viljelijälle on mahdollisuus saada jälleen yksi laatulisä hyvin onnistuneesta viljelystä. Perushinta on kuitenkin hinnoittelun lähtökohta ja Altialla on edelleen tavoitteena olla hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen ohran toimituskohde samalla kun tarjoaa sopimusviljelijöilleen vakaan ja varman toimitusosoitteen sekä tärkkelylisät hyvästä laadusta. Tällä hetkellä rehu- ja tärkkelysohralle löytyy kysyntää ja ennusteet rehuviljojen kysynnälle yleisesti vaikuttavat olevan korkealla myös syksyllä. Niinpä ohra-alaa on mahdollisuus lisätä edelleen.

P.S. Korvalla olemien tarkoittaa Pohjanmaalla vierellä olemista ja me olemme tässä ohivirtaavan Kyrönjoen, sen Pukarankosken korvalla. Siksi otsikon kirjoitusasu vaikuttaa melkein väärin kirjoitetulta!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja