Marjo Marttila
15.05.12

Sopimusviljelyn into hiipunut?

Suunnitelmallisen viljelyn tueksi tarvitaan onnistuneita tai sitten mieluummin hyvin suunniteltuja myyntiratkaisuja.

Kevään kuluessa on tullut esiin selvästi laskeva innostus sopimusviljelyyn niin ohran kuin muidenkin viljojen osalta. Altian mielenkiintona sopimusviljelyssä on tietenkin laadukkaan tärkkelysohran saatavuuden varmistaminen Koskenkorvan tehtaalle. Takana ovat kuitenkin ne ajat, kun viljelijä- ja liikekohtaisia tärkkelysohran sopimusmääriä jouduttiin tiukasti rajoittamaan Altialta käsin. Tällä hetkellä sopimuksia voisi tehdä, mutta sopimusmäärien kertymisestä voisi päätellä, että viljelijä ei näe sopimuksen tuovan riittävää lisäarvoa. Lieneekö nykyisen satovuoden heikomman laadun myötä unohtuneet normaali satovuoden 4-6 euron tärkkelyslisät kokonaan? Markkinatilanteet ovat vaihtuneet ja muuttuneet muutamassa vuodessa paljon. Varmaa on kuitenkin myös se, että ne muuttuvat tulevaisuudessakin.

Viimeisen viiden vuoden aikana on yhä enenevässä määrin harjoiteltu tekemään myös hintasopimuksia tulevasta sadosta. Keväällä kylväessään tietää kenelle sadon toimittaa ja lisäksi haluamansa määrän osalta tietää siitä saatavan hinnan. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että hintakiinnitysten sopimisesta tulee volyymillisesti merkittävä osa viljelijöiden kanssa tehtävästä viljakaupasta. Tämä on seurausta siitä, että markkinahinnat ovat olleet viime vuodet nousevia, jolloin hintasopimuksen teolla viljelijä onkin saanut toimitushetken markkinahintaa heikomman hinnan kiinnityksen osalta. Viljelijät ovat joutuneet toteamaan, että hinnan kiinnittäminen ei tarkoita samaa kuin parhaan hinnan varmistaminen. Vuosien vaihdellessa tilanne kääntyy joku kerta toisinpäin. Hinnan kiinnittäminen tulisikin olla osa riskinhallintaa. Koko myytävän sadon hintaa ei missään tapauksessa kannattaisikaan lyödä lukkoon kerralla vaan tehdä myyntejä sopivina osina markkinointivuoden aikana.

Viljelysopimuksella voi varmistaa itselleen lisiä, joita ei ilman sopimusta saa. Perushinnan kiinnittämisellä voi varmistaa osalle sadosta tuoton, joka kattaa kustannukset. Markkinoita seuraamalla voi onnistua myymään satonsa hintaan, joka osoittautuu koko satovuoden korkeimmaksi. Sen voi tosin tietää vasta jälkikäteen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja