Lähellä tuotettujen vihannesten, hunajan ja sienten saatavuus helpottuu

Suoraan tilalta ja vähittäismyyntiin toimitettavien tuotteiden määriä nostettiin tuntuvasti.

Valtioneuvoston 12.1. uudistama asetus lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismääriä merkittävästi. Tällä helpotetaan lähiruuan saatavuutta.

Muutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavien lehtivihannesten enimmäismäärää nostettiin 5000 kilosta 50 000 kiloon ja kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden, kuten perunoiden ja juuresten sekä sienten määrä 10 000 kilosta 100 000 kiloon. Hunajan enimmäismäärää nostettiin 1000 kilosta 2500 kiloon. Samat määriä koskevat muutokset tehtiin myös vähittäismyyntiin toimitettavien lehtivihannesten, muiden kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden ja sienten sekä hunajan osalta.

Eläinlääkintäneuvos Marjatta Rahkio maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että muutos koskee käytännössä kaikkia kasvinviljelytiloja ja hunajan tuottajia. Muutos myös vähentää tilojen paperityön määrää. Jatkossa tuottajat voivat myydä näitä tuotteita aikaisempaa suuremmassa mittakaavassa ilman, että myyntitilojen tulee täyttää elintarvikehuoneistoille asetettuja vaatimuksia ja elintarvikehuoneistoilmoituksia elintarviketurvallisuuden siitä kärsimättä.

Rahkio pahoittelee, että edellisestä poiketen suoraan kuluttajalle luovutettavien ja tilalta vähittäismyyntiin toimitettavien itujen enimmäismäärää laskettiin 10 000 kilosta 5000 kiloon. Itujen sallitun suoramyyntimäärän vähentäminen perustui EU:n komission kesäkuussa 2015 Suomeen tekemään alkutuotantoa koskevaan tarkastuskäyntiin. Tämä koskee tällä hetkellä käytännössä alle kymmentä yritystä, mutta rajoittaa hänen mukaan tietysti jatkossa toimintojen laajentamista.

Lähde: MMM
Kuva: Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja