Viljelijän kokemus peitatusta Astronautesta

Heikki Mäntylä on viljellyt Astronaute-hernettä tilallaan Kärkölässä kolmena kesänä.

Heikki Mäntylä on viljellyt Astronaute-hernettä tilallaan Kärkölässä kolmena kesänä. Kahtena ensimmäisenä vuonna kylvö tehtiin peittaamattomalla siemenellä. Tänä vuonna käytössä oli CoMo-peitattu siemen, joka hankittiin Kivistön pakkaamosta Hollolasta. CoMo-peitatut siemenet on käsitelty kobolttia ja molybdeenia sisältävällä seoksella. Käsittely lisää herneen juurinystyröiden määrää ja kokoa vaikuttaen myönteisesti kasvin juuristoon ja kasvuun.

”Suurempaa eroa ei eri vuosina nähty, koska vuodet olivat niin erilaisia ja joka vuosi siemenillä oli olosuhteiden vuoksi erilaiset lähtökohdat lähteä kasvuun”, Mäntylä pohtii.

Ensimmäisenä vuonna Astronaute kasvoi melko jäykässä maassa, vuosi oli kuiva ja puinti helppoa puintikosteuden ollessa 15 prosenttia. Toisena vuonna olosuhteet olivat haasteelliset ja kylvön päälle tuli lumipeite toukokuussa. Puinti meni silloin melko myöhään, mutta 4 800 kilon hehtaarisato yllätti viljelijän.

”Tänä kesänä Astronautella oli paras kasvusto. Lajiketta kylvettiin 11 hehtaarille ja maalajiltaan hernelohkot olivat nyt enimmäkseen hiesumaata (htHs).”

Kesäkuinen kylvö onnistui hyvin

Heikki Mäntylän tilalla viljellään ohraa, vehnää, kauraa, rypsiä ja sokerijuurikasta. Herneen viljelyä puoltaa sen hyvä esikasviarvo ja viljelykierron monipuolistaminen. Ja jos Mäntylä aluksi viljelikin hernettä sutkautuksensa mukaan lähinnä aiheuttaakseen kylillä puheita, ei herneen viljelyn etuja käy kiistäminen.

”Vaihtelua viljelyyn, se on se juttu”, Mäntylä kiteyttää. ”Pellon rakenteeseen ei muutosta saada yhdessä vuodessa, mutta pidemmällä tähtäimellä vaikutuksia näkee.” Lisäksi A-Rehulle menevän herneen hinta on kilpailukykyinen verrattuna moneen muuhun viljelykasviin.

Sänkipeitteisen pellon kuivuminen keväällä kesti pitkään ja keväälle kynnetylle pellolle Astronauten kylvötöitä päästiin aloittamaan kesäkuun alussa. ”Kylvöjen aloittaminen vasta kesäkuussa vaatii hermojen pitämistä, mutta näkyy yleensä myöhemmin jyvämäärässä”, Mäntylä arvioi.

Astronauten kylvötiheys oli tavoitteen mukaisesti reilu 100 siementä neliöllä ja lannoituksessa Y3:n mukana peltoon meni typpeä 20 kiloa hehtaarille. Keväällä kynnös jyrättiin kahteen kertaan, jonka jälkeen Astronaute kylvettiin. Kylvön jälkeen lohkoja ei enää jyrätty. Astronauten rikkakasvien torjunta tehtiin Fenix-Lentagran -seoksella.

Satotaso oli positiivinen yllätys

Kesäkuussa ei saatu käytännössä sateita ollenkaan, mutta herne lähti viljelijän mukaan silti hyvin kasvuun. Kuivan ja helteisen kesän olosuhteista huolimatta Astronaute näytti elokuussa Mäntylän mukaan yllättävänkin hyvältä. Herne oli tukevasti pystyssä ja kasvusto näytti tasaiselta. ”Astonaute-kasvusto oli kauttaaltaan korkeaa, ja jopa korkeampaa verrattuna aiempiin vuosiin.” Kasvukaudet ovat Mäntylän mukaan muuttuneet, mutta Astronaute näyttäisi kuitenkin pärjäävän erilaisissa olosuhteissa hyvin.

Astronauten puinnit saatiin valmiiksi syyskuun 2. päivänä. ”Herne saatiin puitua kohtalaisissa oloissa sadekuurojen välissä”, viljelijä kertoo.

Astronaute ei pettänyt tälläkään kertaa, sillä satoa saatiin reilu 4 500 kiloa hehtarilta.

>>Lue lisää Astronautesta tilasiemen.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja