Kevätvehnää kokoviljasäilörehuksi GrasAAT -hapolla Pirttikylässä

Poikkeuksellinen kasvukausi on aiheuttanut sen, että kaikki viljat eivät ennätä kypsyä leikkuupuitavaksi ajoissa. Osa leipäviljaksi tarkoitetusta sadosta on jouduttu korjaamaan kokoviljasäilörehuna.

Poikkeuksellinen kasvukausi on aiheuttanut sen, että kaikki viljat eivät ennätä kypsyä leikkuupuitavaksi ajoissa. Runsaat sateet ovat lisäksi vaikeuttaneet jo joutuneiden viljojen korjuuta ympäri Suomen. Osa leipäviljaksi tarkoitetusta sadosta on jouduttu korjaamaan kokoviljasäilörehuna.

Keskiviikkona 19.9. Pirttikylässä Pohjanmaalla Österbergit korjasivat leipäviljaksi tarkoitettua kevätvehnää kokoviljasäilörehuksi karjalle.

-Päätös korjata vilja näin oli perusteltua, sillä leikkuupuitavaksi vehnä ei olisi ennättänyt valmistua kertoo Viljelijän Bernerin Kenneth Asp. Säilöntäaineena korjuussa käytettiin GrasAAT SP -happoa, joka sisältää runsaasti muurahaishappoa sekä jälkilämpenemistä tehokkaasti estävää propionihappoa ja bentsoehappoa. GrasAAT SP:llä rehun pH saadaan nopeasti laskemaan sekä estetään syöttövaiheen jälkilämpeneminen.

Kokoviljasäilörehua tehdessä mullan joutuminen rehuun ja siitä johtuva voihappokäyminen voi olla riski, johon voidaan vaikuttaa niittämällä riittävän korkeaan sänkeen sekä käyttämällä säilöntäainetta. Sinällään kokoviljasäilörehun säilöntää helpottaa kohtuullinen sokerin määrä sekä matala puskurikapasitetti, mitkä helpottavat rehun pH:n laskua. Huomioitavaa olisi, että kokoviljasäilörehun säilönnässä käytettäisiin säilöntäainetta, joka sisältää jälkilämpenemisen eston rehusäilön avaamisen jälkeen.

Pirttikylässä korjattiin kevätvehnää kokoviljasäilörehuksi GrasAAT SP-hapolla.

Viljelijän Bernerin valikoimasta kokoviljasäilörehun säilöntään soveltuvat hapoista GrasAAT SX ja SP, biologisista säilöntäaineista KOFASIL Duo ja KOMBI sekä säilöntäliuoksista KOFASIL Ultra K.

Vehnä ei olisi ennättänyt valmistua leikkuupuitavaksi tänä syksynä, joten se korjattiin kokoviljasäilörehuksi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja