11.03.16

Rypsin ja rapsin viljelyyn kehitteillä peittausaine ja uusia lajikkeita

Adrian Cottey kertoi, että Englannissa menetettiin merkittävästi satoa joillain paikkakunnilla, koska rapsilla ei saatu käyttää peittausainetta viime vuonna. Bayerilla on kehitteillä uusi peittausaine, jota testataan Suomessa ensi kesänä. Markkinoille se tulee muutaman vuoden päästä.

Bayer panostaa rypsin ja rapsin viljelyn kehittämiseen

Bayerin edustaja Adrian Cottey vieraili Suomessa VYR:n järjestämissä öljykasvinviljelijän kevätpäivillä Huittisissa ja Vantaalla 8.3. ja 10.3. Esitelmien yksi ydinviesteistä oli, että strateginen painopiste yhtiössä on jatkossa laaja-alaisempi sisältäen perinteisten kasvinsuojeluaineiden lisäksi mm. lajikkeiden kehittämisen. Öljykasvien lisäksi Bayer jalostaa myös mm. vehnälajikkeita. Viimeisin panostus on biologisten torjunta-aineiden kehittäminen, joista Suomessa myydään Serenade ASO-valmistetta.

Peittaamattoman siemenen käyttäminen heikentää satoja

Suomessa on voitu viljellä rypsiä ja rapsia poikkeusluvan ansiosta peitatulla siemenellä. Esimerkiksi Englannissa syysöljykasvien viljelyssä on ollut pahoja ongelmia ilman peittausta, jolloin tuholaispaineen ollessa suuri peittaamattomilla rapseilla sato laski todella paljon. Tällöin joudutaan tekemää enemmän ruiskutuksia pyretroideilla, jolloin riski vastustuskyvyn muodostumiseen kasvaa. Suomeen on kehitteillä uusi peittausaine, mutta sen markkinoille tuloon menee vielä aikaa muumata vuosi.

Uusia rapsilajikkeita

Syysöljykasvien lisäksi Bayer panostaa myös kevätöljykasveihin. Suomessa on parhaillaan testauksessa uusia kevätrapsilajikkeita, joista mm. Brander on tulossa markkinoille. Proximo on suosittu ja markkinoilla oleva populaatiolajike, jonka satotaso on hybridirapsien luokkaa. Bayer pyrkii kehittämään myös lajikkeita, jotka olisivat kestäviä möhöjuurelle.

.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja